Belgische topman PostNL voorlopig vrij onder voorwaarden
Drie mensen van PostNL in België, waaronder topman Rudy Van Rillaer, worden onder voorwaarden voorlopig vrijgelaten. Dat bevestigt de advocaat van de CEO aan nieuwsorganisatie VTM Nieuws. Ze zitten nog vast. Justitie kan nog beroep aantekenen tegen de vrijlating. Als dat niet gebeurt, komen ze uiterlijk maandag vrij.
De voorwaarden gelden alleen voor de topman: hij mag geen contact hebben met andere verdachten uit het onderzoek, moet zich beschikbaar houden van justitie en een vaste verblijfplaats hebben.
Justitie in België verdenkt de drie topmensen onder meer van arbeidsuitbuiting, aangeduid als mensenhandel, valsheid in geschrifte en het vormen van een criminele organisatie. De misstanden hebben zich mogelijk voorgedaan bij onderaannemers van het bedrijf.
De Nederlandse tak van PostNL zegt tegen de NOS de situatie in België niet te zien als aanleiding om de werkwijze te veranderen. "Wij houden ons zowel in België als in Nederland aan alle wet- en regelgeving. We werken in beide landen met honderden ondernemers die voor ons de pakketten bezorgen, dat doen we naar wederzijdse tevredenheid."
De Nederlandse situatie
Ook in Nederland is er al jarenlang discussie over de positie van onderaannemers, die 70 procent van alle bezorgingen van PostNL voor hun rekening nemen. Zo stelde de inspectie in 2020 vast dat negen van de tien onderaannemers van postdiensten hun zaken niet op orde hebben.
De arbeidsinspectiedienst in Nederland werkt anders dan in België, zegt Mijke Houwerzijl, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit Tilburg. "In België valt een veel groter deel van de arbeidswetten onder het strafrecht, dus kunnen bedrijven en hun leidinggevenden sneller strafrechtelijk vervolgd worden. In Nederland valt het vooral onder bestuursrecht. De Nederlandse Arbeidsinspectie schrijft vooral boetes uit en kan maar zeer beperkt vervolging instellen."
Vorig jaar kreeg PostNL een boete van bijna 300.000 euro, omdat tientallen chauffeurs illegaal werkten voor onderaannemers. Die boetes bestaan uit vaste bedragen: per werknemer zonder tewerkstellingsvergunning betaalt een organisatie een boete van 8.000 euro.
Ketenaansprakelijkheid
De inspectie vond dat PostNL als opdrachtgever van die onderaannemers aansprakelijk was voor deze wetsovertreding. "Hier geldt een ketenaansprakelijkheid", zegt Paul van der Burg van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
"Dit is voor ons aanleiding geweest om afscheid te nemen van die partijen", zegt PostNL, "Onze interne protocollen aan te scherpen en te kijken hoe we nog beter kunnen voldoen aan de wet- en regelgeving."
Zwartwerken, waar PostNL België van wordt verdacht, wordt in Nederland niet door de Arbeidsinspectie gecontroleerd, maar door de Belastingdienst en de gemeentes. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert op papieren van werknemers, of de Arbeidswet wordt nageleefd (werken werknemers niet te veel uren) en of het minimumloon wordt betaald.
Volgens de Nederlandse Inspectiedienst lopen er nog een aantal onderzoeken. De dienst zegt PostNL en de drie andere grote bezorgers in Nederland, DHL, DPD en UPS, regelmatig te controleren.