NOS Voetbal

Beelden blunderende Scherpen waaiden over uit België: 'Soms wel frustrerend'

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

Een grote man was hij altijd al. Letterlijk, met zijn 2 meter 6. Maar inmiddels wordt van Kjell Scherpen ook verwacht dat hij een van de 'grote mannen' bij Jong Oranje is. Vanwege zijn ervaring: de doelman is met zijn 22 jaar een van de 'oudjes' en was ook al onderdeel van de vorige lichting, die uiteindelijk de halve finales van het EK haalde.

Kjell Scherpen bij Jong Oranje

"Deze groep heeft iets meer sturing nodig", vertelt Scherpen, als hij terugdenkt aan de vorige lichting met jongens als Teun Koopmeiners, Dani de Wit, Perr Schuurs en Cody Gakpo. "Dat was ook wel een heel goed team, dat echt kans maakte om het EK te winnen."

"Veel jongens zijn ook doorgeschoven naar het grote Oranje. Dit elftal is een stuk jonger, maar het EK is pas volgende zomer, dus dan zijn deze jongens ook weer veel verder", stelt Scherpen, afgelopen vrijdag uitblinker tijdens de zwakke vertoning op bezoek bij Jong Bulgarije (0-0).

Ervaring opdoen op een eindtoernooi. Dat is een van de belangrijkste doelen van het team. Maar om die te bereiken moet het elftal zich natuurlijk wel eerst plaatsen voor het EK van 2023. En wil Jong Oranje dat in eigen hand houden, dan moet er dinsdagavond (aftrap 18.45 uur in Deventer) gewonnen worden van Jong Zwitserland.

De stand in de kwalificatiegroep van Jong Oranje. De groepswinnaars en de beste nummer twee, gemeten over alle negen groepen, plaatsen zich automatisch voor het EK. De overige beste nummers twee maken nog kans via play-offs.

De stand van Jong Oranje in groep E van de EK-kwalificatie.

Dankzij de reddingen van Scherpen in de slotfase pakte Nederland in Sofia een punt. "Ik had het nog even druk op het einde, moest nog even aan de bak. Blij dat ik de jongens dan kan helpen. Daar heb ik wel wat complimenten voor gekregen. En dat is voor mezelf wel lekker."

Blunders tegen Brugge

Onlangs waaiden er beelden over uit België, waar Scherpen namens zijn tijdelijke ploeg KV Oostende tegen Club Brugge een terugspeelbal van zijn voet liet springen. Ook bij andere tegengoals in die wedstrijd zag de lange doelman er niet sterk uit.

"Ja, dat gaat dan altijd snel", begint Scherpen te lachen als het over die beelden gaat. "Dat is soms wel frustrerend, maar dat weet je ook in deze wereld: als er iets negatiefs is, dan komt het gelijk naar voren. Dat was gewoon een slechte wedstrijd van me. Hopelijk blijft het daarbij."

Kjell Scherpen tijdens de wedstrijd tegen Club Brugge, waarin hij in de fout ging

Het belangrijkste is dat hij in ieder geval weer keept. De oud-doelman van FC Emmen en Ajax staat tot 2024 onder contract bij Premier League-club Brighton & Hove Albion, maar koos afgelopen winter voor een verhuurperiode in België.

Voor acht duels naar België

Daar gaat de teller hoogstwaarschijnlijk blijven steken op acht duels. Want middenmoter Oostende zal de play-offs om de landstitel niet halen en lijkt ook geen degradatieduels te hoeven spelen. Dat betekent dat het seizoen er over twee wedstrijden alweer op zit.

"En dus ben ik voor acht duels naar België gegaan", lacht Scherpen. Om meteen te relativeren: "Beter iets dan niets. Bij Brighton zijn ze tevreden, er is elke week contact. Nu heb ik toch weer wat duels in de benen."

Na die twee wedstrijden in België meldt Scherpen zich weer in Engeland, maar daar is hij dit seizoen niet meer speelgerechtigd. "Ik mag geen onderdeel zijn van de wedstrijdselectie, dus het zal alleen trainen worden. Deze zomer wil ik voor m'n plek gaan, want ik weet dat ik daar kan groeien tot het niveau van eerste keeper."

Erwin van de Looi, bondscoach van Jong Oranje.

Bij Jong Oranje geniet hij momenteel het vertrouwen van coach Erwin van de Looi. Een "rustig iemand", die volgens Scherpen niet snel in de war raakt van meningen van buitenaf. Dat blijkt ook uit het 4-2-2-2-systeem dat Jong Oranje hanteert en Van de Looi afgelopen EK veel kritiek opleverde.

"Samen met de staf heeft Van de Looi zijn eigen speelstijl voor ogen. Soms is dat wel even wennen voor jongens die bij hun club iets anders spelen. Tegen Bulgarije liep het soms ook niet helemaal lekker, maar nu zijn we weer iets langer bij elkaar en komt het hopelijk goed tegen de Zwitsers."

Bakker na PSG op z'n plek in Leverkusen

Voor Mitchel Bakker, de 21-jarige linksback die er op het vorige EK ook al bij was, maakt dat systeem Van de Looi ook tot een unieke coach. "Ik ken geen andere trainers die het spelen. Het systeem zat niet in mijn systeem, maar na twee jaar weet ik wat er van me wordt verwacht. Hij is er met zijn staf ook erg druk mee."

Mitchel Bakker (r) namens Bayer Leverkusen in duel met Bayern-aanvaller Kingsley Coman

Net als Scherpen wilde Bakker bij zijn club meer minuten maken. Hij koos afgelopen zomer voor een vertrek bij de Franse topclub Paris Saint-Germain en tekende bij Bayer Leverkusen, waar hij dit seizoen als basisspeler een sterke indruk maakt.

"In Parijs speelde ik niet altijd. Het plaatje is mooi, maar je wil spelen. Toen Leverkusen kwam, voelde ik dat ik het moest doen. We staan na Bayern München en Borussia Dortmund derde in de Bundesliga. Da's niet niets."

Natuurlijk krijgt Bakker ook mee hoe in Parijs sterren als Lionel Messi en Neymar na de uitschakeling in de Champions League worden uitgefloten door de eigen fans. "Als ik dat zie, ben ik eigenlijk wel blij dat ik weg ben. Ik bedoel: het waren twee mooie jaren, maar het boek PSG is dicht."

"Ik heb er geen spijt van, hoor. Ik heb mooie dingen gezien en denk niet dat ik verder was geweest in mijn ontwikkeling als ik bij een andere club meer had gespeeld. Ook als je niet alles speelt, leer je een hoop bij zo'n grote club."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl