Katja Stam (links) en Raïsa Schoon vieren de toernooizege
NOS Sport

Knappe toernooizege beachvolleybalsters Schoon en Stam, Brouwer/Meeuwsen verliest finale

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon hebben verrassend het Elite 16-toernooi in het Mexicaanse Rosarito op hun naam geschreven. Het Nederlandse koppel versloeg in de finale Anastasija Kravcenoka en Tina Graudina uit Letland in twee sets: 21-14, 21-13.

Stam en Schoon waren op het toernooi in Rosarito als dertiende geplaatst, hun tegenstanders uit Letland werden als zevende ingeschaald. In het zand lagen de krachtsverhoudingen echter anders.

Tot 3-3 ging het gelijk op, maar vervolgens bouwden de Nederlandsen, die zich via het kwalificatietoernooi hadden geplaatst voor het hoofdschema, langzaam maar zeker een flinke voorsprong op. Die voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en de eerste set ging met 21-14 naar Stam en Schoon.

De tweede set kende eenzelfde verloop en op 20-12 kreeg het Nederlandse duo voor het eerst de kans om de wedstrijd te beslissen. Op eigen service lukte dat nog niet, maar bij het tweede matchpoint was het wel raak.

De 23-jarige Stam en de 20-jarige Schoon spelen sinds de zomer van 2020 samen en ze hadden weinig tijd nodig om op elkaar ingespeeld te raken. Nog geen jaar na hun eerste toernooi plaatsten ze zich al voor de Olympische Spelen. In Tokio overleefden ze de groepsfase, maar werden ze in de tussenronde uitgeschakeld.

Vlak na de Spelen verkeerde het Nederlandse koppel in topvorm en werd de zilveren medaille op het EK veroverd. Die topvorm hadden ze ook vorige week te pakken op het Challenge-toernooi (het tweede niveau van de FIVB Beach Pro Tour) in het Mexicaanse Tlaxcala. Ook toen bereikten Stam en Schoon de finale, maar verloren ze in de eindstrijd van het Braziliaanse duo Barbara/Carol.

"Ongelooflijk, ik kan niet beschrijven hoe ik me voel", reageerde Stam op de website van de Pro Tour. "Ik denk dat het verschil met vorige week is dat we in Tlaxcala al blij waren dat we de finale hadden bereikt en daarin niet zo agressief speelden als vandaag. Nu zijn we gewoon op dezelfde voet doorgegaan. Ik ben trots dat het ons gelukt is en dat we hebben laten zien dat we mee kunnen op zo'n hoog niveau."

Brouwer/Meeuwsen onderuit in finale

Bij het mannentoernooi in Rosarito kwam er geen Nederlandse winnaar. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen verloren in de finale met 21-17, 21-15 van het Qatarese duo Cherif Younousse/Ahmed Tijan.

Cherif en Ahmed zijn de nummers een van de wereld, maar de laatste onderlinge ontmoeting (oktober 2021) werd gewonnen door de Nederlandse wereldkampioenen van 2013. Dit keer waren Brouwer en Meeuwsen veruit de mindere. In de eerste set wisten ze nog wel even bij te blijven, maar in set twee was het verschil snel gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl