Alexander Brouwer in actie tijdens de Spelen in Tokio
NOS SportAangepast

Brouwer/Meeuwsen en Stam/Schoon verrassen met finale bij Elite 16-toernooi

De Nederlandse beachvolleybalduo's Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Katja Stam/Raïsa Schoon hebben zich in het Mexicaanse Rosarito geplaatst voor de finale van het eerste Elite 16-toernooi van het seizoen.

Brouwer en Meeuwsen deden dat door bij het sterk bezette evenement voor de tweede keer te winnen van de olympisch kampioenen Anders Mol en Christian Sørum, die ook in de groepsfase al een keer geklopt werden. De Noorse kwelgeesten van Tokio, waar ze in de achtste finales te sterk bleken voor het Nederlandse koppel, werden in drie sets verslagen: 17-21, 21-13, 15-12.

In de eindstrijd wacht een duel met de toernooifavorieten Cherif Younousse en Ahmed Tijan uit Qatar.

Beachvolleybalsters Stam en Schoon

Schoon en Stam, die zich via het kwalificatietoernooi hadden geplaatst voor het hoofdschema, hadden de laatste vier bereikt door een knappe overwinning op de als eerste geplaatste Duda en Ana Patrícia uit Brazilië: 21-18, 12-21 en 20-18.

Maar daarmee bleek de opmars van de vice-Europese kampioenen nog niet voorbij. In de halve finales werden ook de Amerikaansen Betsi Flint en Kelly Claes aan de kant geschoven: 23-25, 22-20, 15-9. In de finale treffen Stam en Schoon, als dertiende geplaatst in Rosarito, het als zevende ingeschaalde duo Anastasija Kravcenoka en Tina Graudina uit Letland.

"We hadden dit helemaal niet verwacht", jubelde Stam, die met Schoon vorige week in het Mexicaanse Tlaxcala verliezend finaliste was. "We hebben al twee weken geen dag rust gehad, maar we gaan nog wel een dagje door. Ik ben heel trots op hoe we hier presteren."

Twee van de drie

Van de drie Nederlandse teams in het hoofdtoernooi wisten alleen Stefan Boermans en Yorick de Groot, die afgelopen zomer nog verrassend EK-zilver wonnen, zich niet bij de laatste acht te scharen. Het duo won weliswaar twee van de drie wedstrijden, maar eindigde toch als derde in de poule.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl