Vanavond op tv: Oekraïense vicepremier • Opvang vluchtelingen • Compensatie minima energietoeslag

Gesprek Oekraïense vicepremier

Om Oekraïense burgers die vastzitten veilig te evacueren, zijn zogenoemde 'humanitaire corridors' overeengekomen met Rusland. We spreken met de Oekraïense vicepremier Iryna Vereshchuk. Zij gaat onder meer over de humanitaire situatie in het land. We vragen haar naar de reactie van de Russen en we bespreken de huidige situatie.

Oproep van de Oekraïense vicepremier

Hoe verloopt de opvang?

In lege gebouwen van het Rijk komen 15.000 plekken om vluchtelingen uit Oekraïne en andere landen op te vangen. Dat zei minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vandaag na de ministerraad. Hoe gaat het op dit moment bij de opvang in gemeenten en bij particulieren thuis?

'Te weinig docenten voor opvang Oekraïense leerlingen'

Ook kijken we naar het onderwijs. Taalscholen en gemeenten zeggen dat er te weinig docenten zijn om alle Oekraïense kinderen die naar Nederland komen les te geven. Het kabinet wil dat Oekraïense kinderen een plek vinden in het nieuwkomersonderwijs. Maar op de taalscholen zelf maken zich zorgen. Het lerarentekort is al groot en de mogelijkheden nieuwe mensen te vinden zijn beperkt.

'Te weinig docenten voor opvang Oekraïense leerlingen'

Compensatie hoge energierekening

Huishoudens met lage inkomens krijgen compensatie voor de hoge energierekening. Het kabinet heeft besloten dat mensen die rond moet komen van 120 procent van het sociaal minimum 800 euro krijgt om het leed te verzachten. Dat geld moeten ze via hun gemeente krijgen. Gebeurt dat ook echt?

Onvoldoende geld voor energietoeslag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl