NOS NieuwsAangepast

Boeren hamsteren veevoer vanwege oorlog in Oekraïne

Nederlandse boeren leggen extra voorraden met veevoer aan, omdat ze vrezen voor tekorten door de oorlog in Oekraïne. Veevoederbedrijf De Heus spreekt in het Financieele Dagblad van een "enorme piekbelasting" en brancheorganisatie Nevedi roept boeren op om gewoon de gebruikelijke hoeveelheden veevoer te bestellen.

Bij ongebruikelijk grote bestellingen probeert voederfabrikant ForFarmers de afnemer op andere gedachten te brengen. "Wij zijn terughoudend bij boeren die een extra voorraadje willen aanleggen", zegt een woordvoerder tegen de krant. "Voorraadjes aanleggen kan leiden tot meer verstoringen in de keten."

Sommige bestellingen worden nu al ingeperkt, zegt voorzitter Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. "Ons bereiken ook berichten dat boeren minder voer geleverd krijgen dan besteld." Het FD sprak met een boer die slechts een derde van de bestelde hoeveelheid veevoer kreeg.

'Onmogelijke positie bioboer'

Voor biologische boeren zijn er volgens brancheorganisatie Bionext nu al "nijpende tekorten", omdat Oekraïne voor veel biologisch voer de belangrijkste en soms zelfs de enige leverancier is.

Bionext stuurt vandaag een noodverzoek aan minister Staghouwer van Landbouw om de eisen voor biologisch vlees tijdelijk te versoepelen. Nu mogen biologische kippen en vee alleen maar biologisch veevoer eten, maar de brancheorganisatie wil voor varkens en kippen tijdelijk terug naar de norm die tot vorig jaar gold. Toen mochten biologische boeren 5 procent niet-biologisch veevoer gebruiken zonder het label 'biologisch' te verliezen.

De enige alternatieven zijn noodslachtingen of het vlees als niet-biologisch verkopen, stelt Thomas Schara, manager Kennis en Innovatie bij Bionext. "Maar geen enkele biologische boer wil dat."

Voor niet-biologisch veevoer lijkt de nood minder hoog. Fabrikanten zeggen tegen het FD dat de komende maanden volgens de afspraak kan worden geleverd. Volgens leverancier Agrifirm moeten daarvoor wel alle zeilen worden bijgezet. "Vooralsnog lukt dat. Wel maken we ons zorgen over de blijvende beschikbaarheid en prijsstijgingen."

Schara maakt zich wel zorgen: "In het slechtste geval moeten biologische boeren 20 procent traditioneel veevoer gebruiken voor varkens en kippen. Bovendien hebben kippen een bepaald aminozuur nodig dat in zonnebloemen zit, anders krijgen ze stress en gaan ze elkaar pikken. Aan die zonnebloemen, die uit Oekraïne geïmporteerd worden, is er nu juist een algeheel tekort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl