Dusan Tadic viert de overwinning op Feyenoord met Antony
NOS Voetbal

Klassieker was genieten, maar 'Ajax kan zich niet veel permitteren'

Een vermakelijke wedstrijd van goed niveau, met gif en een hoge amusementswaarde. Zo omschrijven de gasten aan tafel bij Studio Voetbal de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord (3-2). En hoewel Ajax nog altijd koploper is, kunnen de Amsterdammers zich niet veel permitteren volgens Theo Janssen.

"Ik heb steeds gezegd dat ze kampioen worden, maar ik zie nu toch te veel wedstrijden waarin ze met mazzel wegkomen. Ze spelen ook slechte wedstrijden. Ik denk dat ze het wel worden, maar het zal tot het einde spannend blijven", verwacht Janssen.

Tegen Feyenoord had Ajax het ook lang lastig en dat was met name de verdienste van de bezoekers. "Feyenoord stond met 1-2 voor en met regelmaat lag alles open. Dan vergeten ze het af te maken", zag Pierre van Hooijdonk, die daarnaast kritisch is op het optreden van Feyenoord-doelman Ofir Marciano.

"Je kunt hem best veel verwijten. Twee goals had hij moeten hebben. Bij de 1-1 verwerkt hij de bal niet als een echte keeper en bij de 2-2 staat hij zelf verkeerd en heeft hij ook het muurtje niet goed opgesteld. Ik vind dat echt een fout van de keeper."

"Het penaltymoment, waar Feyenoord recht had op een strafschop, was ook cruciaal", vult Arno Vermeulen aan. "Lisandro Martínez beukt vol in de ribben van Cyriel Dessers. Waarom helpt de VAR Makkelie hier niet?" Ook de andere gasten hadden de bal op de stip willen zien. "Dit is heel bewust de tegenstander opzoeken, geen voetbalactie", stelt Rafael van der Vaart.

Al met al kwam Ajax dus opnieuw goed weg, zoals dat de laatste weken in de competitie steeds gebeurde. Financieel gezien is het ook een must voor Ajax om de landstitel te winnen. Vermeulen: "Ze hebben een financiële huishouding die gebaseerd is op de Champions League. Ze kunnen het zich niet veroorloven om geen kampioen te worden. Tweede worden is geen optie."

'Ajax heeft een huishouding, daar moet je kwartfinale Champions League voor halen'

De theatrale acties van Ajacied Antony zorgen voor veel ergernis aan tafel. De Braziliaan wordt geroemd om zijn individuele acties, hij maakt uiteindelijk ook de winnende goal, maar de maniertjes en gebaartjes mag hij voortaan achterwege laten van Van Hooijdink. "Het is continu doorrollen. Hij grijpt naar zijn hoofd terwijl hij niet in zijn gezicht wordt geraakt. Allemaal pure onzin."

"Je verwacht van Ajax dat ze het moeten hebben van het voetbal. Maar er zijn zo veel maniertjes bijgekomen. Tadic heeft het, Antony, Martínez, Tagliafico. Alleen maar rollen en piepen. Dan denk ik: jullie kunnen zo goed voetballen, beslis het gewoon eerder."

Studio Voetbal over matchwinnaar Antony

Naast De Klassieker gaat het ook over het Nederlands elftal, dat zich vanaf maandag gaat voorbereiden op twee oefeninterlands tegen Denemarken en Duitsland. Maar zondag werd ook bekend dat Ronald Koeman het stokje van bondscoach van Louis van Gaal weer over gaat nemen na het WK in Qatar.

"Hij is de beste kandidaat, absoluut", aldus Janssen. "Alleen moet je zorgen dat er geen clausule meer in zijn contract komt. Hij moet er voor langere tijd zitten."

Kijk hieronder naar het fragment over de terugkeer van Ronald Koeman bij Oranje en naar de vaste rubrieken Korte Corner met Marcel van Roosmalen over Ronald Koeman, Eindsignaal over Stefan Babovic en Eredivisieweekend in vogelvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl