NOS Voetbal

Ajax knokt zich in slotfase levendige Klassieker langs Feyenoord (3-2)

Bekijk de samenvatting van Ajax - Feyenoord

Met twee goals in de slotfase heeft koploper Ajax de topper tegen Feyenoord op z'n kop gegooid. De thuisploeg zegevierde met 3-2 en voorkwam daarmee de eerste overwinning van de Rotterdammers in Amsterdam sinds 2005.

Beide ploegen kenden een wisselende aanloop richting De Klassieker. Ajax likte deze week zijn wonden na de onverwachte Champions League-uitschakeling, terwijl Feyenoord een paar treetjes lager indruk maakte in de Conference League.

Spandoek in brand

De Europese beslommeringen hadden in de openingsfase nauwelijks effect op Feyenoord, dat zich kort voor de aftrap ook niet liet afleiden door een in brand gevlogen spandoek. De Rotterdammers, met de van corona herstelde Arne Slot terug op de bank, beten brutaal van zich af.

En dat leverde na acht minuten een voorsprong op. Na een uitbraak van Feyenoord kwam Guus Til oog in oog te staan met Ajax-doelman André Onana. De Kameroener kwam als winnaar uit de bus, maar had geen antwoord op de rebound van Luis Sinisterra, die met het hoofd wist te scoren.

Guus Til en Luis Sinisterra bejubelen de snelle 1-0 van de Colombiaan

In tegenstelling tot het duel met Benfica had Ajax dit keer meer tijd om nog iets aan de achterstand te doen. Na een poging van Steven Berghuis - redding Ofir Marciano - stond de Johan Cruijff Arena even later dan toch in vuur en vlam. Figuurlijk welteverstaan.

Ryan Gravenberch bleek ontsnapt aan de aandacht van de Feyenoord-defensie en mocht geheel vrijstaand uithalen vanaf rand zestien. Marciano, de rest van het seizoen vervanger van de geblesseerde Justin Bijlow, verwerkte de bal matig, waardoor het voor Sébastien Haller een koud kunstje was om de rebound binnen te schieten: 1-1.

Open karakter

Feyenoord toonde veerkracht in het duel met een open karakter, al kreeg het enige hulp van uitgerekend Berghuis. De linkspoot, met een verleden in Rotterdam-Zuid, leed na een ingooi duur balverlies. Via Fredrik Aursnes en Cyriel Dessers belandde de bal voor de voeten van Til. Ditmaal wist hij Onana wel te passeren.

In het restant van de eerste helft kreeg Dessers nog een kans, maar zijn inzet verdween langs het doel van de regelmatig uitgefloten Onana. De vrijstaande Jens Toornstra wachtte tevergeefs op een assist van de Belg en reageerde woest.

Woest was wellicht ook Ajax-trainer Erik ten Hag in de rust. Na de zeperd tegen Benfica leek nieuw onheil namelijk aanstaande. Met Davy Klaassen in de ploeg voor Edson Álvarez trachtte hij dat scenario te voorkomen, natuurlijk ook met het oog op de titelstrijd.

Een kwartier lang gebeurde er vrijwel niets, totdat Jurriën Timber de bal uit een voorzet van Daley Blind tegen de lat kopte. Het publiek veerde op en maakte zich op voor een spannend laatste halfuur, waarin Ajax jacht moest maken op de gelijkmaker.

Vuurwerk voor aftrap Ajax-Feyenoord leidt tot brand in Arena

Ten Hag voerde nog enkele wissels door en bracht Nicolás Tagliafico en Brian Brobbey voor Daley Blind en de tegenvallende Berghuis. Brobbey kreeg een enorme kopkans, nadat Marciano zich had verkeken op een voorzet van Tadic, maar de invaller raakte de bal verkeerd.

De 2-2 kwam er alsnog en wel uit een vrije trap van Tadic vanaf rechts. De Serviër verraste Marciano met een hoge bal in de verre hoek, waar geen Feyenoorder stond om de bal nog weg te werken.

De tot dan toe onopvallende Antony zorgde vlak voor tijd zelfs voor de 3-2, waarmee hij de Arena liet ontploffen. De Braziliaan kreeg in het slot nog wel zijn tweede gele kaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl