NOS Voetbal

Interesse grote clubs, maar Mazraoui komt van ver: 'Vaak hakken over de sloot'

Gewilde Mazraoui: 'Naam van de club belangrijk, maar ik kijk ook naar het plan'

Noussair Mazraoui is dit seizoen van onschatbare waarde voor Ajax. De Europese topclubs staan inmiddels in de rij om de 24-jarige rechtsback na dit seizoen transfervrij over te nemen. Men zou bijna vergeten dat Mazraoui het bijna niet gered had in Amsterdam. "Het was in de jeugd vaak hakken over de sloot."

We spreken Mazraoui in aanloop naar de Klassieker (aftrap 14.30 uur). De pijn van de uitschakeling in de Champions League is nog voelbaar. Zelf was hij dinsdag een van de uitblinkers aan de kant van Ajax, maar ook de verdediger kon niet voorkomen dat Benfica zich door een doelpunt van Darwin Núñez plaatste voor de kwartfinales.

Ajax sneuvelde dus opnieuw tegen een club die niet tot de absolute wereldtop behoort. Een raar fenomeen, vindt Mazraoui.

"Als je de wedstrijd zelf hebt gezien, denk ik dat we absoluut thuisgeven. Dan is het toch die final touch waar het aan ontbreekt. Natuurlijk spreekt een grotere naam ook meer aan. Ik denk dat dat die ene procent meer geeft."

Marcel Keizer is een van de eerste die hardop zijn vertrouwen uitsprak in mij.

Noussair Mazraoui

Bij de wedstrijd tegen Benfica zat Jordi Cruijff, technisch adviseur van FC Barcelona, voor Mazraoui op de tribune. Zelf gaf de rechtsback na afloop aan nog niet rond te zijn met een club. Zorgt die onzekerheid niet voor onrust, nu er steeds weer naar gevraagd wordt?

"Nee, ik ben absoluut geen bron van onrust. De kans dat ik hier blijf is nihil, ik ga een avontuur in het buitenland aan. Maar ik geef nog iedere wedstrijd alles voor Ajax. Ik trek mijn poot niet in."

Niet goed genoeg

Dat een grote club als FC Barcelona zich meldt voor de rechtsback is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Mazraoui speelt sinds de E'tjes bij Ajax, maar werd nooit gerekend tot de toptalenten. Het was ieder jaar spannend of Mazraoui mocht blijven in Amsterdam.

"Ik kreeg telkens te horen dat ik met hakken over de sloot overging. Toen ging ik zelf ook denken dat ik misschien niet goed genoeg was. Dat gaat dan toch in je hoofd spelen."

Mazraoui kwam bij Jong Ajax zelfs een tijdje zonder contract te zitten. Het was een cruciaal moment in de loopbaan van de Marokkaanse speler. Teruggaan naar de schoolbanken was geen optie voor Mazraoui. De keuze voor een andere club spookte even door zijn hoofd, maar hij besloot alles op alles te zetten om toch te slagen bij Ajax.

Toenmalig Jong Ajax-trainer Marcel Keizer besloot zich hard te maken voor Mazraoui. "Hij is een van de eersten die hardop zijn vertrouwen uitsprak in mij. Hij heeft me uiteindelijk een duwtje in de rug gegeven. Keizer heeft me mijn zelfvertrouwen teruggegeven."

Twijfels over Mazraoui: 'Ik ging zelf ook denken dat ik niet goed genoeg was'

Mazraoui maakte de overstap naar de hoofdmacht en groeide in het successeizoen 2018/19 uit tot vaste waarde onder Erik ten Hag. Daarna volgden twee magere seizoenen met veel blessureleed. Dit jaar is hij de constante factor bij Ajax en is hij een van de weinige Ajacieden die iedere wedstrijd zijn niveau haalt.

"Dit is mijn beste seizoen, zeker weten. Waar ik dat aan afmeet? Sowieso statistieken. Het is voor het eerst in drie seizoenen dat ik weer alles speel. En natuurlijk het niveau dat ik constant aantik."

Met vijf doelpunten en vier assists was zijn rendement niet eerder zo hoog voor Ajax. Mazraoui is rechtsachter, maar is daar eigenlijk weinig te vinden. Met zijn enorme drang naar voren is hij een belangrijke pion in het aanvalsspel van de Amsterdammers.

Mazraoui viert zijn winnende doelpunt tegen PSV (23 januari 2022)

Een statistiek waar je die aanvalsdrift goed aan kan aflezen is het aantal balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied. Mazraoui hoeft met 27 balcontacten in de Champions League alleen Inter-verdediger Denzel Dumfries met 30 balcontacten voor zich te dulden, zo blijkt uit cijfers van statistiekenbureau Opta.

"Natuurlijk ben ik een heel aanvallende verdediger. Alleen doe ik ook zeker mijn verdedigende taken. Als je een keertje in een wedstrijd alleen op mijn verdedigende spel let dan ga je merken dat ik aardig wat werk verricht."

Voorbeeld

Als Mazraoui een voorbeeld moet noemen, twijfelt hij geen moment. "Dani Alves van FC Barcelona. Zijn kwaliteiten staan buiten kijf. De manier waarop ik speel, heel aanvallend, is geïnspireerd op hem. Hij is er ooit begonnen mee om als rechtsback zo aanvallend te spelen."

Dani Alves

De keuze voor een volgend avontuur heeft hij nog niet gemaakt, maar het moet wel een club zijn die bij zijn aanvallende spel past. Mazraoui gaat niet over één nacht ijs, misschien is dat ook wel de reden dat de transfer wat langer duurt.

"Natuurlijk is de naam van de club belangrijk, maar ik kijk ook zeker naar het plan van aanpak. Hoe ik mezelf zie bij de club en hoe groot de concurrentie is. Dat allemaal bij elkaar opgeteld zal uiteindelijk de doorslag geven."

FC Barcelona lijkt wat dat betreft te kloppen voor Mazraoui. De aanvallende speelstijl van trainer Xavi Hernández spreekt tot de verbeelding en een mooie bijkomstigheid is dat zijn voorbeeld Alves weer bij Barcelona onder contract staat. Speelt het lekkere weer ook nog een rol? "We zijn aan het werk, niet op vakantie hè", lacht Mazraoui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl