Antony baalt, Benfica juicht

Ajax sneuvelt in de Champions League na fout Onana en goal Darwin

Meer dan 75 minuten domineerde Ajax de return tegen Benfica in de achtste finales van de Champions League in Amsterdam. Maar toen ging André Onana in de fout en sloegen de Portugezen genadeloos toe.

Darwin Núñez kopte de vrije trap van Grimaldo in het doel dat de mistastende Ajax-sluitpost verlaten had: 0-1. Na de 2-2 in Lissabon was dat voor Benfica voldoende om door te gaan.

Een hard gelag voor Ajax, dat Benfica in de tang leek te hebben. De Portugezen snakten in de eerste helft naar adem.

André Onana zit mis, Darwin Nunez kopt Benfica op voorsprong

Toen Adel Taarabt de de bal ontving op een tiental meters van het strafschopgebied van Benfica joegen Dusan Tadic, Sébastien Haller, Steven Berghuis en Ryan Gravenberch, de Marokkaan op. Weg balbezit Benfica. Gravenberch onderschepte en elf Ajax-passes later kreeg de middenvelder van Ajax de bal terug. Hij dook met grote passen van links langs drie Benfica-spelers naar binnen en leverde een schot af.

Het was illustratief voor de eerste helft. Ajax domineerde, zette Benfica constant onder druk en liet de Portugezen nauwelijks toe op eigen helft.

Geen scherpte voorin

Wat ontbrak waren de echte kansen en de doelpunten. Dat de doorgaans niet zo trefzekere Gravenberch, die in de basis de voorkeur kreeg boven Davy Klaassen, kan schieten, liet hij zaterdag zien als matchwinner tegen SC Cambuur. Dit schot tegen Benfica ging via doelman Odisseas Vlachodimos over.

Noussair Mazraoui in duel met Alejandro Grimaldo

Halve kansen kreeg Ajax. En telkens bleek dat de Amsterdammers hun vizier niet op scherp hadden staan. Dat was te zien bij een vroege kopbal van Antony, een kopbal van Edson Álvarez, een schot van Berghuis, een kopbal van Jurriën Timber en een schot Lisandro Martínez. Een schot van Antony verdween nog in de handen van Vlachodimos.

Eén keer vond Ajax het net voor rust, al in de zevende minuut tikte Haller binnen op aangeven van Tadic. De goal ging echter niet door vanwege buitenspel van de Servische aanvoerder, op het moment dat Daley Blind een knap passje verstuurde.

Zelfde beeld

Na rust bleef het beeld hetzelfde. Constante druk van Ajax, enkele mogelijkheden, maar onvoldoende scherpte voorin om Vlachodimos te verontrusten. Tweemaal was er weer een noemenswaardig moment met Gravenberch. De ene keer liet de Ajacied zich in het Portugese strafschopgebied wel heel makkelijk en onnodig vallen en de tweede keer schoot hij op een Portugese arm. Beide keren geen strafschop.

Ryan Gravenberch gaat liggen

Met de 0-0 stand en daarmee nog steeds de gelijke stand na twee wedstrijden groeide het geloof van Benfica in een goed resultaat. Dit leidde heel soms tot wat Portugese dreiging, maar meer ook niet. Ajax-coach Erik ten Hag toonde zich lang tevreden met de uitvoering en paste geen wissels toe.

Na de treffer van de Uruguayaanse sluipschutter Darwin in de 77ste minuut moest Ten Hag wel. Davy Klaassen en Brian Brobbey kwamen voor Berghuis en Álvarez. Het leverde niets meer op. Na een fabelachtige groepsfase vormen de achtste finales dit seizoen het eindstation in de Champions League voor Ajax.