Vreugde bij de spelers van FC Eindhoven na de winst op VVV Venlo
NOS Voetbal

FC Eindhoven doet mee om promotie: 'Niet de grootste, wel de sympathiekste'

Toeterjan is tevreden. En als Jan van de Pas, de bekendste toeterende supporter van Nederland tevreden is, dan gaat het goed met FC Eindhoven. Wat heet, de tweede club van de Lichtstad is de trotse nummer vier van de eerste divisie.

Vanavond kan het eerste feestje gevierd worden aan de Aalsterweg in Eindhoven. Een zege op ADO Den Haag volstaat voor het binnenhalen de derde periode.

Geen lelijk eendje

Geen club in het betaalde voetbal wacht langer op een seizoen in de eredivisie dan FC Eindhoven. Veel voetbalvolgers zien de club als een lelijk eendje, maar ooit waren de blauwwitten de trotse landskampioen.

In 1954 won EVV, de voorloper van het huidige FC Eindhoven, de kampioenscompetitie voor het Utrechtse DOS en de grote Eindhovense broer PSV.

Drie jaar na die landstitel, nota bene in het eerste seizoen van de huidige eredivisie, degradeerde de club om halverwege de jaren 70 nog heel even terug te keren.

Hardop dromen van promotie durven ze nog altijd niet bij de Eindhovense volksclub. "Volgens het beleidsplan willen we in 2025 een poging wagen, met de nadruk op wagen. Als we kunnen promoveren, zullen we het niet laten liggen. Maar het heeft geen zin om er na een jaartje weer uit te vallen."

Aan het woord is Günther Peeters, een welbespraakte Vlaming, die sinds januari aan het hoofd staat als algemeen directeur. Peeters heeft een verleden in commerciële functies bij de Belgische clubs KVC Westerlo en Beerschot.

Nu moet hij rust brengen na een periode van onrust, chaos en jaren in het rechterrijtje van de eerste divisie.

Algemeen directeur Günther Peeters op het veld van FC Eindhoven.

De inwoner van Oud-Turnhout, amper 46 kilometer van Eindhoven, werd vorig jaar aangesteld en is in een van de beste seizoenen in de clubhistorie gerold.

"We hebben goede periodes gehad en dan lukte het net niet", vertelt directeur Peeters. "Dat blijft dan aan een club kleven, zeker als je de club bent die het langst meedraait in de eerste divisie. Dat is de realiteit. Als we promoveren, leuk. Maar ik wil vooral dat we blijven bouwen aan een club die promotiewaardig is. Daarvoor hebben wij als club nog flinke stappen te zetten."

Onder leiding van trainer Rob Penders, die we als speler en assistent-trainer vooral kennen van NAC Breda en die nu voor het eerst op eigen benen staat, draait de ploeg als nooit tevoren.

De beste eindklassering van FC Eindhoven in de laatste jaren was de tweede plaats in 2015. Grote man in dat seizoen was Feyenoord-huurling Joey Sleegers. En dat is de Helmonder - terug na uitstapjes bij NEC, VVV-Venlo en het Slowaakse AS Trencin - nu weer.

In 2015 werd Sleegers topscorer met dertien competitietreffers. Dit jaar staat de teller al op veertien. En ook gaf hij nog eens elf assists.

Acht zeges op rij

De klinkende 4-0 zege op VVV-Venlo van afgelopen vrijdag was al de achtste zege op rij, nog nooit vertoond in de geschiedenis van FC Eindhoven.

Joey Sleegers is na zes jaar terug bij FC Eindhoven en drukt nadrukkelijk zijn stempel.

Nog voor de beslissende wedstrijd tegen ADO Den Haag zijn Penders en Sleegers al uitgeroepen tot beste trainer en beste speler van de derde periode.

"Het klikt allemaal mooi in elkaar. En dat versterkt elkaar", aldus directeur Peeters. "Waar het eindigt? Ik ga het lot niet tarten. Mocht de kans voorbij komen om promotie te halen, dan gaan we die zeker niet laten liggen. Vooraf was alles hoger dan de vijftiende plaats van vorig jaar goed."

Blauwwit bolwerk

Wie denkt dat ambitie een vies woord aan de Aalsterweg, heeft het mis. Al jaren wordt geschermd met plannen voor een nieuw stadion, maar concreet wil dat maar niet worden.

De visie van FC Eindhoven gaat ook verder dan het stapelen van stenen.

"Wij willen de meest inclusieve club van de regio worden en alle facetten van het voetbal aanbieden", vertelt Peeters. "We hebben een goede academie, een heel succesvolle zaalvoetbalafdeling, een amateurtak die het zeker bij de vrouwen heel goed doet. Dat willen we uitbreiden. Eindhoven moet een blauwwit bolwerk worden."

Hoofdtrainer Rob Penders op het trainingsveld bij FC Eindhoven

Een blik op het bescheiden Jan Louwers-stadion van Eindhoven leert dat er niet met geld gesmeten zal worden aan de Aalsterweg. Een kapitaalinjectie van 30 miljoen euro, zoals PSV afgelopen week aankondigde, valt bij Eindhoven niet te verwachten.

Van Langeleegte naar Van der Leegte

Toch weet de club zich al bijna twintig jaar gesteund door een van de meest loyale sponsors in het Nederlandse betaalde voetbal: de VDL-groep. De betrokkenheid van de autobusreus gaat verder dan enkel bankoverschrijvingen.

Directeur Pieter van der Leegte is lid van de RvC. En sinds dit seizoen is Tommie van der Leegte (oud-prof van onder meer PSV, FC Twente, VfL Wolfsburg, NAC Breda en ADO Den Haag) na een moeilijke periode terug als teammanager.

Tommie van der Leegte en zijn familie spelen een belangrijke rol achter de schermen bij FC Eindhoven.

Twaalf jaar geleden, in maart 2010, mocht Eindhoven voor het laatst een periodetitel vieren. De locatie van het feest was stadion De Langeleegte van de inmiddels ter ziele gegane BV Veendam.

Vanavond kan het feest gevierd worden in eigen stadion, de woonkamer van de familie Van der Leegte. Van Langeleegte naar Van der Leegte, het klinkt goed.

"PSV is voor de top, Jong PSV in de eerste divisie", schetst directeur Peeters een toekomstdroom. "En wij als middenmoter in de eredivisie. Dat zou geweldig zijn voor de stad en de regio."

Maar hoog van de toren blazen, daar wil Peeters niet aan. "We zijn niet de grootste club van Eindhoven, maar wel de sympathiekste. Dat zit in ons dna."

Toeterjan

Net als Toeterjan. Die zal in zijn nopjes zijn als Eindhoven vanavond periodekampioen wordt. Maar ook als het misgaat, blijft hij voor sfeer zorgen. Als de toeters maar goed zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl