Gamers mochten stemmen voor het Team van het Jaar, waarvan de kaartjes te krijgen zijn in loot boxes
NOS Nieuws

Overwinning voor maker FIFA-games in zaak rond omstreden loot boxes

De Kansspelautoriteit had EA, de maker van de FIFA-games, geen dwangsom mogen opleggen voor een gokelement dat in de spellen van het bedrijf zit. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, geoordeeld.

De zaak draait om zogenoemde loot boxes. Dat zijn virtuele schatkistjes die een speler in de FIFA-modus Ultimate Team kan kopen met echt geld of met muntjes die in het spel zijn verdiend. Daarin zitten diverse kaarten van voetballers, waarmee mensen hun eigen team kunnen bouwen. Spelers weten van tevoren niet welke kaarten ze krijgen.

De Kansspelautoriteit noemde dat een verslavend element dat op gokken lijkt en legde EA eind 2020 een dwangsom op. De autoriteit vond dat het bedrijf een vergunning nodig had om de pakjes aan te bieden. EA ging daartegen in beroep, maar verloor de zaak bij de rechtbank in Den Haag. De Raad van State geeft de FIFA-gamesmaker nu toch gelijk en veegt de dwangsom van tafel.

Vergunning toch niet nodig

Volgens de raad zijn de loot boxes geen kansspel waarvoor een vergunning nodig is. "Het verkrijgen en het openen van de packs is geen opzichzelfstaand spel. Ze maken onderdeel uit van een behendigheidsspel en voegen een kanselement toe aan het spel." Omdat het openen van de pakjes slechts een element binnen FIFA is, is er dus geen vergunning voor nodig, oordeelt de Raad van State.

EA zegt ervan overtuigd geweest te zijn dat "geen enkel aspect van FIFA volgens de Nederlandse wet als gokken kan worden beschouwd", en dat de uitspraak van de Raad van State dat bevestigt. "Onze prioriteit is ervoor te zorgen dat onze spelers in Nederland en over de hele wereld een positieve speelervaring hebben."

De Kansspelautoriteit schrijft in een reactie nog te gaan kijken wat de consequenties van het oordeel van de Raad zijn voor de aanpak van loot boxes. Tegen de uitspraak kan geen beroep worden aangetekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl