Digitale spelerskaarten in FIFA
NOS NieuwsAangepast

Dwangsom opgelegd aan FIFA-games vanwege gokelementen

  • Nik Wouters

    redacteur Economie

  • Nik Wouters

    redacteur Economie

De maker van de populaire FIFA-games heeft een dwangsom opgelegd gekregen van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Die eist dat het bedrijf een verslavend spelelement dat op gokken lijkt uit de games haalt. Iedere week dat de spelmaker niet aan de eis voldoet, moet het 500.000 euro boete betalen, met een maximum van 5 miljoen.

De Kansspelautoriteit probeert al 2,5 jaar om de verkoop van digitale spelerskaarten, zogenoemde loot boxes, in de voetbalgame aan banden te leggen. Spelmaker EA heeft zich vooralsnog verzet tegen aanpassing en vocht de maatregel aan bij de rechter. Die heeft EA ongelijk gegeven, waardoor de dwangsom kan worden opgelegd, al gaat de gamemaker in hoger beroep.

In de FIFA-games kun je pakjes met digitale spelerskaarten kopen voor de Ultimate Team-modus, zonder dat je van tevoren weet welke spelers je krijgt. De digitale kaarten kunnen online verkocht worden. Omdat spelers kans hebben op een zeldzame kaart, en dus een hoge opbrengst, lijkt dit systeem volgens de toezichthouder te veel op gokken. Het zou de kans op een gokverslaving op latere leeftijd kunnen vergroten.

Andere spelmakers hebben hun spellen aangepast na waarschuwingen van de toezichthouder, maar EA niet. Die bestrijdt dat het een gokmechanisme is en wijst op vergelijkbare mechanismen in de speelgoedwereld. Zo worden al jarenlang fysieke spelerskaarten verkocht waarbij consumenten ook niet precies weten wat ze kopen.

Voor EA zijn de digitale aankopen een belangrijke inkomstenbron. Het bedrijf verdient jaarlijks meer dan een miljard euro met de verkoop van digitale diensten zoals spelerskaarten.

In België heeft het bedrijf het systeem aangepast na klachten van de toezichthouder. In Nederland blijft de gamemaker zich verzetten. "We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten", zegt het bedrijf in een verklaring. "We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl