Rutte tempert verwachtingen compensatie energierekening
Premier Rutte heeft de verwachtingen over de compensatie voor de hoge energierekening getemperd. In een debat met de Tweede Kamer zei hij dat het kabinet de gevolgen van de stijgende energieprijzen wil dempen, maar dat toch iedereen het in zijn portemonnee zal merken.
"Ik gebruik met nadruk het woord dempen", zei Rutte. "Dat we iedereen gaan compenseren zodat er aan het eind van het jaar een positief koopkrachtbeeld uitkomt is een illusie." Het kabinet kijkt vooral naar de lage en middeninkomensgroepen.
Koopkracht daalt
Vandaag werd bekend dat de koopkracht dit jaar gemiddeld met 2,5 procent daalt. Door de hoge inflatie van de afgelopen maanden was een koopkrachtdaling al te verwachten. Daar komen de hard gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne bij.
"De Russische inval in Oekraïne kent zijn gelijke niet in de geschiedenis, daar zullen we allemaal de gevolgen van ondervinden", zegt Rutte. Eerdere toezeggingen dat het kabinet zich gaat buigen over energiecompensatie zijn van voor de oorlog en gaan niet meer op, zei Rutte. "We leven sinds twaalf dagen in een andere realiteit."
Verschillende partijen in de Tweede Kamer wilden vandaag de toezegging van Rutte dat het kabinet ruimhartig met het probleem omgaat. SP-leider Marijnissen: "De zakken van het kabinet waren heel diep voor het grootkapitaal tijdens de coronacrisis, en nu is er ineens niets meer."
GroenLinksleider Klaver pleit voor een bevriezing van de energieprijzen. Via de Prijzennoodwet kan het kabinet besluiten dat bijvoorbeeld gas of benzine niet duurder mag worden dan een bepaald bedrag. Dat plan lijkt bijval te krijgen van ook regeringspartijen.
Rutte wil nog niet op de verschillende voorstellen uit de Kamer vooruitlopen. Morgen komen de definitieve CPB-cijfers over de koopkracht en dan gaat het kabinet over maatregelen nadenken. "Er zijn geen taboes", zegt Rutte. "We gaan er de komende weken ook in overleg met de Kamer over praten."