CPB: koopkracht daalt dit jaar met gemiddeld 2,5 procent
De koopkracht gaat dit jaar in doorsnee met 2,5 procent omlaag. Dat zal het Centraal Planbureau morgen bekendmaken, bevestigen bronnen van de NOS na berichtgeving van RTL Nieuws.
Door de hoge inflatie van de afgelopen maanden was het al te verwachten dat de koopkracht dit jaar achteruitgaat. En daar komen de hard gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne nog eens bij.
Het kabinet is aan het bekijken hoe mensen gecompenseerd kunnen worden. Minister Kaag van Financiën zei afgelopen zondag te willen kijken naar "alle opties" voor extra compensatie vanwege de hogere energieprijzen. "We zijn hartstikke hard bezig om te kijken op welke manier we het zo dragelijk mogelijk kunnen maken voor de mensen."
Als de koopkracht inderdaad met 2,5 procent daalt, is dat de grootste achteruitgang in meer dan 40 jaar. Begin jaren tachtig zat Nederland in een crisis. In 1981 daalde de koopkracht met 2 procent en in 1983 was de daling met 2,3 procent nog wat groter. Over een langere periode krijgen mensen in Nederland steeds meer te besteden. Sinds 1977 steeg de gemiddelde koopkracht met bijna 60 procent, blijkt uit CBS-cijfers.
'Dilemma tussen snelheid en maatwerk'
Volgens budgetinstituut Nibud moet de overheid nu goed onderzoeken welke groepen het financieel niet redden en hoe die gecompenseerd kunnen worden. "Het kabinet heeft een duivels dilemma tussen snelheid en maatwerk", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "Je kan lang niet iedereen geheel compenseren en maatwerk kost tijd."
Het is volgens hem ook een bredere opgave voor niet alleen de Rijksoverheid maar ook gemeenten en bedrijven. "Denk bijvoorbeeld aan energiebedrijven, die betalingsregelingen kunnen treffen met mensen die hun rekening niet meer kunnen betalen. En gemeenten is al gevraagd om lagere inkomens extra te compenseren. Maar die moeten misschien ook kijken of de aangekondigde 200 euro afdoende is om mensen overeind te houden."
Vakbond FNV denkt dat die 200 euro niet voldoende is voor de lage inkomens. "De inflatie is ongekend hoog en raakt vooral de kleinste portemonnees", zegt voorzitter Tuur Elzinga. Hij roept op tot extra steun. "Verder moet het bedrijfsleven terughoudend zijn bij het direct doorberekenen van de hoge kosten aan consumenten. Vooral bij eerste levensbehoeften van mensen."