In Lubmin in Noordoost-Duitsland komt Russisch gas binnen
NOS Nieuws

Wekdienst 8/3: Plan EU om Russisch gas versneld te dumpen • Aletta Jacobsprijs uitgereikt

Goedemorgen! Hoe kan de EU sneller af van Russisch gas? Daar presenteert de EU vandaag een plan voor. En de rechter doet uitspraak tegen drie verdachten die de verboden pedovereniging Martijn zouden hebben voortgezet.

Vandaag schijnt de zon weer van opkomst tot ondergang en het blijft dan ook overal droog. Er waait een matige zuidoostenwind die het voor het gevoel wat kouder maakt dan de 9 tot 11 graden die de thermometer aangeeft.

Het weer van vandaag

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Europese Commissie presenteert een plan om de energietransitie te versnellen. De oorlog in Oekraïne heeft volgens de commissie aangetoond dat die transitie vlugger moet gaan, vanwege de afhankelijkheid van Russisch gas.
  • De Russische nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot vliegt niet meer buiten Rusland en Belarus. Aeroflot leaset bijna de gehele vloot en is vanwege de sancties bang dat vliegtuigen in beslag genomen worden in het buitenland.
  • Op Internationale Vrouwendag krijgt Rebecca Gomperts de Aletta Jacobsprijs uitgereikt. Gomperts strijdt via organisaties als Women on Waves voor abortusrechten in verschillende landen. De prijs gaat naar een vrouw die zich nationaal of internationaal heeft ingezet voor emancipatie.
  • De rechtbank doet uitspraak tegen drie mannen die ervan verdacht worden de verboden pedovereniging Martijn te hebben doorgezet. Martijn werd in 2014 verboden. Het OM heeft een jaar celstraf tegen de mannen geëist. Geen van de verdachten was aanwezig bij de behandeling van de zaak. Nelson M. zit in Mexico, Marthijn U. zou zijn huis verkocht hebben en naar Zuid-Amerika willen verhuizen en ook de verblijfplaats van Norbert de J. is onbekend.

Wat heb je gemist?

De landelijke actiedag van Giro555 voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne is afgesloten met een eindstand van ruim 106 miljoen euro. Dat is bekendgemaakt in het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne, een uitzending die tegelijk te zien was op NPO 1, RTL 4 en SBS 6.

Op tien radiozenders en op sociale media liep de actie tussen 06.00 uur en 21.00 uur Radio555. Dj's van de samenwerkende radiozenders draaiden nummers die mensen konden aanvragen in ruil voor een donatie. De opbrengst van de reclameblokken was ook voor Giro555. Daarna was er een speciale tv-uitzending. De opbrengst is voor onderdak, medische zorg en schoon drinkwater voor getroffen Oekraïners.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De benzineprijs blijft vanwege de oorlog in Oekraïne stijgen. Vandaag is de adviesprijs voor een liter benzine ruim 2,41, 6 cent meer dan gisteren. Daarmee is het de sterkste stijging ooit, zegt UnitedConsumers.

De adviesprijs voor een liter diesel stijgt met 8 cent en is vanaf vandaag 2,14. Meestal rekenen alleen pompstations aan de snelweg de adviesprijzen, op andere plekken zal de prijs waarschijnlijk iets lager zijn.

Op vier plekken deden ze gisteren niet mee met de hoge prijzen. Tankstation TinQ bestond twintig jaar en rekende daarom de prijzen van twintig jaar geleden. Dat leidde tot files bij de pomp:

Grote korting bij tankstation: 'Deze prijs mag altijd!'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl