In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Verdachte verboden pedoclub zit in Mexico, zegt zijn advocaat

Nelson M. (27), die vandaag voor de rechter moest komen omdat hij de verboden pedofielenvereniging Martijn zou hebben voortgezet, zit in Mexico. De man uit Lelystad heeft daar volgens zijn advocaat Theo Hiddema politiek asiel aangevraagd. Ook twee andere verdachten in deze zaak, Marthijn U. en Norbert de J. uit Hengelo, zijn er niet.

Voor de rechtbank in Rotterdam is de zaak bezig tegen de drie verdachten van Martijn. De Hoge Raad verbood die club in 2014, omdat de leden seksuele relaties tussen volwassen en kinderen verheerlijkten en bevorderden. Justitie eiste vanmiddag tegen het trio een jaar gevangenisstraf.

U., die wordt verdedigd door advocaat Sidney Smeets, was jarenlang voorzitter van Martijn. Volgens RTV Oost heeft hij zijn huis verkocht en zou hij van plan zijn te vertrekken naar een land in Zuid-Amerika. Waar de J. is, is niet bekend.

'Hij zit 9000 kilometer verderop'

Volgens het OM heeft het trio jarenlang meerdere websites, Twitteraccounts en een mailinglijst gebruikt om ondergronds de werkzaamheden van de verboden verklaarde vereniging Martijn voort te zetten. "Kinderen zijn weer neergezet als lustobjecten en seksuele wezens", stelden de officieren van justitie.

Volgens de aanklagers gingen de verdachten "zeer geraffineerd te werk". "Zeer kwalijk. Ze hebben geen enkel respect voor de rechtsstaat." Dat gebeurde volgens het Openbaar Ministerie tussen april 2014 en maart 2021.

Hiddema zei tegen de rechtbank dat zijn cliënt Nelson M. hem pas gisteravond heeft verteld waar hij is. "Ik kreeg heel laat bericht dat hij politiek asiel heeft aangevraagd in Mexico. Hij zit 9000 kilometer verderop."

Nelson M. moet in een later stadium ook nog voor de rechter komen voor het bezit van 10.000 afbeeldingen met kinderporno, schrijft Omroep Flevoland.

Woning met stenen bekogeld

De woning van U. in Hengelo is meerdere keren met stenen bekogeld. Bij een van de buren werden de ruiten al eens vernield, waarschijnlijk hadden onbekenden zich in het adres hadden vergist.

In mei 2020 drong een man met een mes de woning van U. binnen. Een logé van U. wist met een honkbalknuppel het steekwapen uit handen van de indringer te slaan. Volgens RTV Oost was die logé Norbert de J.

Advertentie via Ster.nl