Vitesse-publiek misdraagt zich; duel met Sparta vlak voor tijd definitief gestaakt
Het duel tussen Vitesse en Sparta begon met een vredesgebaar van beide ploegen, maar eindigde met supporters die zich misdroegen. De wedstrijd in Arnhem zat al in de blessuretijd toen het misging. Sparta-keeper Maduka Okoye kreeg een beker naar zijn hoofd gegooid vanaf de tribune, waarop de scheidsrechter het duel staakte. Het duel werd niet meer hervat.
Het is niet de eerste keer dit seizoen dat Vitesse-aanhangers zich van hun slechtste kant lieten zien. Op 20 februari van dit jaar ging het ook al mis in het uitduel met FC Utrecht, toen er vuurwerk op het veld werd gegooid.
Vredesgebaar
De wedstrijd in Arnhem stond in het teken van vrede. "Vitesse spreekt zich uit voor vrede en vindt het hartverscheurend om het nieuws uit Oekraïne te horen, lezen en zien", liet Vitesse voorafgaand aan het duel in een verklaring weten.
De spelers en stafleden stelden zich voor de aftrap op in de vorm van een 'V' en tegelijkertijd werd er een spandoek met de tekst 'De V van Vrede' getoond.
Op het moment dat de wedstrijd door scheidsrechter Rob Dieperink gestaakt werd, stond Sparta met 1-0 voor. Na Arnhems balverlies op het middenveld kwam Sparta al vroeg op voorsprong. Mario Engels vond met zijn voorzet spits Adrián Dalmau. Op de eerste poging van Dalmau kon doelman Jeroen Houwen nog redding brengen, maar hij liet de bal los, waarna Dalmau in tweede instantie wel raak schoot.
Strafschop Vitesse
Na rust kreeg Vitesse een opgelegde kans voor de gelijkmaker. Scheidsrechter Rob Dieperink legde de bal op de stip na een duw van Tom Beugelsdijk tegen Thomas Buitink. Openda ging achter de bal staan, maar faalde vanaf elf meter. Doelman Okoye stopte zijn inzet.
Kijk hieronder naar de samenvatting van Vitesse - Sparta.
Grote kansen kreeg de thuisploeg in het vervolg niet meer, waardoor de zege van Sparta niet meer in gevaar leek te komen. De Rotterdammers waren hard op weg naar de eerste eredivisiezege in Arnhem sinds 1971.
KNVB: drie opties voor restant
De KNVB laat weten dat het incident wordt onderzocht door de tuchtcommissie. Het onderzoek zal zich richten op de schuldvraag, waarna het bestuur betaald voetbal moet besluiten wat er met het restant van de wedstrijd gebeurt.
Voor het bestuur zijn er volgens de KNVB drie mogelijkheden: "De tussenstand (0-1) wordt de eindstand, de wedstrijd moet verder worden gespeeld vanaf het moment van staken of de wedstrijd moet in zijn geheel opnieuw gespeeld worden."