NOS NieuwsAangepast

Afghanen na maandenlange onderhandelingen aangekomen in Nederland

Op de vliegbasis van Eindhoven zijn 188 Afghanen aangekomen. Het gaat onder meer om tolken, die bijvoorbeeld voor het Nederlandse leger en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gewerkt, en hun gezinnen.

Met Nederlandse hulp is het gelukt om de Afghaans-Pakistaanse grens over te steken en naar Nederland te komen. In Pakistan werden ze opgevangen door het Nederlandse ambassadepersoneel en kregen ze een PCR-test voor het coronavirus. De groep verbleef daarna een paar dagen in het Pakistaanse Islamabad, totdat hun nood-reisdocumenten voor Nederland in orde waren.

Tolken en hun families komen aan op de vliegbasis Eindhoven:

Afghaanse tolken komen aan op Eindhoven Airport

De Pakistaanse overheid heeft na maandenlange onderhandelingen met Nederland een uitzondering gemaakt voor deze groep om het land binnen te treden via de Afghaans-Pakistaanse grens, omdat de meeste mensen geen paspoort hebben. Ook werd het sinds de Taliban aan de macht zijn, moeilijker gemaakt om een paspoort aan te vragen.

De tolken voelden zich niet meer veilig in hun land, sinds de Taliban het land hebben overgenomen. Uit een rapport van de VN-veiligheidsraad bleek vorige maand dat er tientallen voormalige tolken zijn vermoord.

Evacuatielijst

Eerder deze week werd bekend dat bijna 300 Afghanen naar Nederland komen, daarvan is de eerste groep vanochtend geland, de tweede groep volgt op korte termijn, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Naar schatting staan er nog 1100 Afghanen op de evacuatielijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl