Steunacties voor Oekraïne in Nederland: 'Ik moet helpen, ik moet iets doen'
Nu de oorlog in Oekraïne is begonnen, zetten de bekende organisaties grootschalige hulpacties in gang in Nederland. Zo haalden Stichting Vluchteling en het Rode Kruis in een dag tijd 1,5 miljoen euro op voor hulp aan Oekraïne. Er zijn ook Nederlanders die zich geroepen voelen om zelf iets op touw te zetten, om te demonstreren of op een andere manier stil te staan bij Oekraïne. Een greep uit de verschillende acties.
'Mijn roep om te helpen'
"Het is mijn roep om te helpen. Met mijn gedachten ben ik daar", zegt Angelina Kucheruk uit Rotterdam. Met haar organisatie "Oekraïense Gemeenschap in Nederland" regelt ze al een aantal jaar humanitaire hulp voor Oekraïne. De laatste dagen is ze druk met het inzamelen van medische hulpgoederen om die te laten transporteren naar haar geboorteland.
De broer van Kucheruk woont nog in Oekraïne en gaat vechten voor zijn land. "De oorlog is heel emotioneel voor mij", zegt ze daarover. "Ik wil hier, vanuit Nederland, alles doen om te helpen. Onze organisatie is natuurlijk niet zo groot als bijvoorbeeld het Rode Kruis, we zijn klein. Maar dat maakt niet uit, we doen wat we kunnen."
De 64-jarige Kucheruk krijgt donaties van Nederlandse organisaties, en veel appjes en andere steunbetuigingen van Nederlandse vrienden. "Iedereen leeft mee. Het is een fijn gevoel, dat je niet alleen bent."
Truckers delen pakketten uit
Vrachtwagenchauffeur Aschwin Cannoo wil zijn Oekraïense collega's in Nederland een "hart onder de riem" steken. "Ik hoorde dat sommigen helemaal niet meer bij hun geld kunnen. En ze zitten tegelijkertijd ook met familie die daar zit, waar ze nauwelijks contact mee kunnen krijgen", zegt Cannoo in het NOS Radio 1 Journaal.
Hij hoorde via een vriend over de situatie van Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. "Dus ik dacht; wacht eens even, dat zijn wel onze collega's. We moeten wat doen."
Op parkeerplaats De Poppe, vlak bij Oldenzaal, houdt hij een hulpactie: er worden voedselpakketten met broden, water en sinaasappels geleverd. Zelf zorgt Cannoo voor grote maaltijden. "Krachtvoer, zoals pasta. Eten waar ze lange tijd op kunnen teren."
De vrijwilligers horen schrijnende verhalen van de chauffeurs:
Bij Sasha Grond (23 jaar) overheerst het gevoel van "heel veel ongeloof". De Amsterdamse heeft een Russische moeder en een grootvader uit Oekraïne en volgde de afgelopen weken het nieuws uit de regio intensief. "Ik was donderdagochtend eerst een half uur aan het huilen, en het heeft nog de hele dag geduurd voordat ik mezelf was", zegt Grond. "Maar de dag erna dacht ik meteen: ik moet wat doen."
Vrijdag demonstreerde ze op De Dam en bij het NAVO-kantoor in Den Haag. "Het is inspirerend om daar te zijn. We kregen steun van mensen die langsliepen, van Nederlanders, van toeristen, van iedereen. Het gaf ons het gevoel dat we er niet alleen voor staan."
Grond gaat morgen weer naar De Dam. "Ik ben heel benieuwd hoeveel mensen er dan zullen zijn. Ik denk dat we anderen hebben geïnspireerd om ook te demonstreren. En niet alleen Oekraïners, maar iedereen die iets voelt om te helpen."
Friese bed-and-breakfast open voor vluchtelingen
Tanja (achternaam bekend bij de redactie) uit Minnertsga ging donderdag meteen op zoek naar initiatieven om te helpen. "Je ziet de beelden, en je denkt: wat kan ik doen? Ik kan naar de grens gaan, maar wat dan? Ik vond ook vrij weinig initiatieven om me bij aan te sluiten. Maar ik wil helpen, ik moet iets doen."
Ze bedacht uiteindelijk het plan om haar bed and breakfast in aanbouw open te stellen voor toekomstige vluchtelingen. Ze heeft vier kamers met tweepersoonsbedden. "Het zal hier vast beter zijn dan in een sporthal waar je iedereen hoort, ruikt en geen rust heb", zegt de 58-jarige Friezin.
Ze heeft de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gebeld met haar plan en heeft haar idee op Facebook gedeeld. Zo hoopt ze ook anderen te inspireren. "Een kennis reageerde meteen dat ze ook nog plek in huis heeft."
Amateurvoetbalclubs houden minuut stilte
Ruim 2500 amateurvoetbalclubs willen dit weekend een minuut stilte houden bij alle duels, zegt de Belangenvereniging Amateurvoetbal, die zich hard heeft gemaakt voor de actie. Ook toeschouwers wordt gevraagd mee te doen met de actie.
Ben van Olffen, voorzitter van de vereniging: "Je moet het zien als gebaar dat de voetbalwereld tegen geweld is en voor vrede. Het is een morele steun voor het Oekraïense volk."
De organisatie heeft de KNVB gevraagd om alle verenigingen op te roepen de actie te ondersteunen. De reactie noemt Van Olffen teleurstellend. "Ze hadden gereageerd via de pers. Dat ze clubs vrijlaten om zelf uiting te geven aan de support voor Oekraïne. Het zou beter zijn geweest als de KNVB had opgeroepen om uiting te geven."