NOS NieuwsAangepast

Dag 3 van de oorlog in Oekraïne, dit is wat we weten

De Russische troepen vielen Oekraïne donderdag van drie kanten aan. Het is onduidelijk of ze vandaag veel terreinwinst hebben kunnen boeken. Volgens de Amerikanen en de Britten biedt het Oekraïense leger goed weerstand. Ook burgers nemen de wapens op, al is onduidelijk hoeveel dat er zijn. In dit artikel vind je een opsomming van de belangrijkste gebeurtenissen sinds gisteravond laat.

  • De EU, Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk gaan een aantal Russische banken afsluiten van het internationale betaalsysteem Swift. Dat hebben de bondgenoten bekendgemaakt in een verklaring. Verder is ook het voornemen om de centrale bank van Rusland en Russische oligarchen aan te pakken, zei voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.
  • Volgens de Britten is de hoofdmacht van de Russische troepen die op weg zijn naar Kiev, het centrum tot 30 kilometer genaderd. Voor zover bekend, zitten president Zelensky en zijn staf daar nog steeds. Op diverse plekken in en rondom Kiev waren afgelopen nacht zware beschietingen en explosies. Een flatgebouw werd geraakt door een raket. Er zouden geen doden zijn gevallen, wel zijn er gewonden en is er grote schade. Het flatgebouw ligt dicht bij een vliegveld en een militair complex in Kiev.

President Zelensky gaf vanmiddag een update van de situatie. Hij zei dat de aanval van de Russen is afgeslagen en riep burgers op om zich te melden als vrijwilliger.

President Zelensky: 'Vrijwilligers, kom hier en we geven je wapens'
  • Burgemeester Klitsjko van Kiev heeft een strengere avondklok in de stad ingevoerd. De avondklok gaat in om 17.00 uur en duurt tot 08.00 uur, in plaats van 22.00 tot 07.00 uur. De maatregel duurt tot ten minste 28 februari.
  • Zelensky heeft vandaag met premier Rutte gebeld en hem bedankt voor de toezegging dat Nederland 200 Stinger-luchtdoelraketten aan Oekraïne levert.
  • De officiële website van het Kremlin, de zetel van president Poetin, ligt plat. Ook andere Russische overheidswebsites zijn getroffen door cyberaanvallen, waaronder die van het ministerie van Defensie.
  • 120.000 Oekraïners zijn naar de buurlanden Polen, Hongarije, Slowakije, Roemenië en Moldavië gevlucht. Mannen tussen 18 en 60 jaar mogen niet mee omdat ze beschikbaar moeten zijn voor het leger.

Een vader die zijn kinderen naar Hongarije bracht, mocht de daarom de grens niet over. Een onbekende bracht ze de grens over waar hun moeder op hen wachtte:

Eindelijk herenigd: Anna uit Oekraïne ziet haar kinderen weer
  • Er is vandaag binnen de EU veel overleg geweest over de afsluiting van Rusland van het betalingssysteem Swift. Alleen Duitsland is daar nog niet ondubbelzinnig voorstander van. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken hoopt dat binnen de EU de komende dagen alsnog overeenstemming wordt bereikt.
  • Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een vlucht naar Moskou en een vlucht naar Sint-Petersburg laten omkeren. Het Europese sanctiepakket verbiedt de uitvoer van luchtvaart- en ruimtevaartonderdelen. Ook als die voor eigen gebruik zijn, zegt KLM. "Dat betekent dat wij niet meer kunnen garanderen dat vluchten naar Rusland veilig kunnen terugkeren."
  • Inmiddels hebben meerdere landen hun luchtruim voor Russische vliegtuigen afgesloten of gaan dat doen. Rusland beantwoordt deze maatregel met het afsluiten van zijn luchtruim voor vliegtuigen uit die landen.
  • In de VN-Veiligheidsraad onthield China zich van stemming toen een motie op tafel kwam waarin de aanval van Rusland werd veroordeeld. De motie haalde het niet, omdat Rusland gebruik maakte van zijn vetorecht. In de komende dagen komt de motie in stemming in de Algemene Vergadering. Daar heeft Rusland geen vetorecht.
Correspondent VS: 'Steun China voor Rusland lijkt minder te worden'
  • De Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim verwacht dat Nederland de komende tijd militairen naar meer landen in Europa zal sturen: "Er is behoefte om ook de zuidoostflank af te dekken". 150 militairen van de Luchtmobiele Brigade vertrekken maandag naar het grensgebied met Oekraïne in Roemenië.
  • In meerdere landen gingen mensen de straat op om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne. In Nederland waren er betogingen in onder meer Den Haag en Eindhoven.
  • De officiële website van het Kremlin, de zetel van president Poetin, ligt plat. Ook andere Russische overheidswebsites zijn getroffen door cyberaanvallen, waaronder die van het ministerie van Defensie.

Dit weten we over doden en gewonden

  • De Oekraïense minister van gezondheid zegt dat de Russische inval al aan 198 mensen het leven heeft gekost en dat 1115 mensen gewond zijn geraakt. Het is niet duidelijk of hij het alleen over burgers heeft of ook over militairen.
  • Griekenland zegt dat bij een bombardement op de de zuidelijke stad Marioepol zes Grieken zijn omgekomen. Een van de doden is een kind. Griekenland heeft de Russische ambassadeur ter verantwoording geroepen.
  • President Zelensky zegt dat bij de invasie duizenden Russen zijn omgekomen en honderden Russen krijgsgevangen zijn gemaakt. Deze claims worden niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl