Mathias Vacek wint de zesde etappe van de UAE Tour voor zijn Gazprom-ploeggenoot Dmitri Strachov.
NOS Wielrennen

Russische Gazprom-ploeg kraait victorie in wielerkoers Emiraten

Een verrassing in de zesde etappe van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. Waar het vlakke parcours zich uitstekend leende voor een nieuwe massasprint, heeft het peloton zich laten verrassen door een groepje vroege vluchters.

Opvallend genoeg waren drie van de zes koplopers in dienst van de Russische ploeg Gazprom-Rusvelo. Van die drie bleek de 19-jarige Tsjech Mathias Vacek de snelste.

Beslissing valt na één kilometer

Sinds de Russische inval in Oekraïne staan het Russische gasbedrijf Gazprom en zijn sponsoruitingen in Europa behoorlijk te discussie. Of dat extra motivatie was voor de renners in Russische dienst valt moeilijk te zeggen, want vrijwel elke rit in deze UAE Tour is het blauw in de aanval te zien geweest.

Dimitri Strachov (drager van de zwarte trui als leider in het tussensprintklassement), Pavel Kosjetkov en Vacek van Gazprom reden na één kilometer al weg uit het peloton en kregen gezelschap van een duo van het Italiaanse Bardiani (Johnatan Canaveral en Alessandro Tonelli) en Paul Lapeira van AG2R.

Geen moment leek een surprise in de maak, aangezien de voorsprong klein werd gehouden door renners van de sprintersploegen. Toch werd het verschil in de slotfase niet snel kleiner.

Vooraan begon het vijftal - Canaveral loste in de slotfase - te geloven in een succesvolle afloop en ging het tempo omhoog. Namens Gazprom bleek Vacek de vooruitgeschoven man en hij ging aan met de finish in zicht. Lapeira kwam tekort en kwam als tweede over de streep.

Het peloton volgde uiteindelijk op slechts vijftien tellen. Jasper Philipsen, al winnaar van twee etappes in de Emiraten, won het sprintje van de grote groep voor Dylan Groenewegen. De leiderstrui van Tadej Pogacar kwam niet in gevaar.

Zaterdag wordt het eindklassement opgemaakt met een afsluitende bergetappe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl