Jasper Philipsen juicht, Dylan Groenewegen baalt in de eerste etappe van de UAE Tour.
NOS Wielrennen

Philipsen is gefrustreerde Groenewegen de baas in openingsrit UAE Tour

Jasper Philipsen heeft de eerste etappe in de UAE Tour op zijn naam geschreven. De 23-jarige Belg van Alpecin-Fenix versloeg Sam Bennett, Elia Viviani en Dylan Groenewegen in de sprint.

Olav Kooij (Jumbo-Visma) eindigde als achtste.

Spierballengevecht

De etappe van 184 kilometer van en naar Madinat Zayed liep over brede, vlakke wegen door de woestijn en dus was vooraf al duidelijk dat aanvallers geen kans zouden maken. Toch waren er vijf vermetelen die het probeerden, maar op zo'n dertig kilometer voor het einde werden ze ingerekend.

Met meerdere topsprinters aan het vertrek ontstond in de laatste kilometers een spierballengevecht om de juiste posities. Voor Groenewegen pakte dat niet goed uit: hij raakte zijn lead-out kwijt, kreeg een duwtje en koos vervolgens voor het wiel van Philipsen.

Jasper Philipsen geeft Dylan Groenewegen geen ruimte in de massasprint van de UAE Tour.

De Belgische spurter zat echter al dicht tegen de hekken en dus was er voor de gefrustreerde Groenewegen geen ruimte om aan te zetten. Bennett (dit jaar terug op het oude nest van Bora-hansgrohe), Viviani (terug bij Ineos) en Mark Cavendish (QuickStep) probeerden het in het midden van de weg, maar kwamen duidelijk tekort tegen Philipsen.

Dumoulin versus Pogacar

De zevendaagse UAE Tour is de eerste WorldTour-wedstrijd dit seizoen. Tourwinnaar Tadej Pogacar is de titelverdediger.

Hij neemt het in deze editie op tegen onder anderen Tom Dumoulin, die na een trainingsstage in Colombia zijn eerste koerskilometers maakt in de Verenigde Arabische Emiraten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl