Tom Dumoulin ANP

Dat Tom Dumoulin dit jaar terugkeert in de Giro d'Italia was al bekend. Maar de Limburger, weer helemaal opgeleefd nadat hij een jaar geleden zelf een pauze had gelast vanwege motivatieproblemen, heeft ook ruimte gevonden voor een andere grote liefde: de Amstel Gold Race.

"Omdat Parijs-Roubaix is verplaatst vanwege de Franse presidentsverkiezingen heb ik net genoeg tijd om na de Amstel nog drie weken op hoogtestage te gaan voor de Giro", vertelde Dumoulin glunderend tijdens de ploegenpresentatie van Jumbo-Visma.

Naast de praktische overwegingen, gaf vooral zijn gevoel de doorslag om de Amstel Gold Race dit seizoen op te nemen in zijn programma. "Vroeger was de Amstel een van de triggers voor mij om te gaan wielrennen en afgelopen april was het een van de triggers waarom ik weer terug wilde op de fiets als professional. Het is gewoon een hele bijzondere wedstrijd. Het maakt echt iets los in mij."

Dumoulin liet gevoel spreken bij keuze voor Amstel Gold Race: 'Maakt echt iets los'

Het seizoen van Dumoulin begint met de UAE Tour. Verder rijdt hij onder meer Strade Bianche en de Ronde van Catalonië in aanloop naar zijn hoofddoel van komend seizoen: de Giro. "Daar heb ik heel goede herinneringen aan, dus daar kijk ik enorm naar uit."

De Tour de France komt normaal gesproken niet in zijn plannen voor. "Voor de tweede helft van het seizoen hebben we een soort blauwdruk, maar de exacte invulling komt dan wel. Ik vind het WK interessant. Normaal gezien blijft het bij één grote ronde. En het Italiaanse najaar, met de Ronde van Lombardije."

Kruijswijk (voorlopig) enige Nederlander in Tourploeg

Ook zonder Dumoulin beschikt Jumbo-Visma over een ijzersterke ploeg voor de Tour de France, met liefst drie renners die in de afgelopen drie edities op het podium hebben gestaan.

Kopman is uiteraard Primoz Roglic, die in 2020 pas op de voorlaatste dag uit het geel werd gereden en afgelopen zomer werd uitgeschakeld door een vroege valpartij. "Het zou voor mij mooi zijn om te starten en nog mooier om de te finishen", grapte Roglic onderkoeld. "Laat dat het doel zijn. Aan het einde zullen we wel zien op welke plaats."

Jonas Vingegaard zal na zijn verrassende tweede plaats van vorig jaar meegaan als schaduwkopman. Voor Steven Kruijswijk, de nummer drie van 2019, rest normaal gesproken een dienende rol, al hield hij zijn kaarten tegen de borst. "Het doel is om het geel te veroveren. We gaan er met een sterke ploeg naartoe. Primoz en Jonas hebben een grotere kans om de Tour te winnen, maar niets is zeker. We zullen het als ploeg moeten doen."

Ook Sepp Kuss en Rohan Dennis zijn normaal gesproken zeker van een Tourselectie. De resterende twee renners worden na de voorbereiding in mei gekozen.

Dennis: 'Bij Ineos kopieerden ze Jumbo-Visma'

Dennis maakte de opvallende overstap van het kapitaalkrachtige Ineos naar Jumbo-Visma, de opvolger van de Rabobank-ploeg waar de Australiër in 2012 juist met ruzie de deur achter zich dichttrok. "Bij Ineos waren ze Jumbo-Visma aan het kopiëren. Toen dacht ik: waarom zou ik hier blijven en niet aan de andere kant van het hek kijken?"

"Ik wil deel zijn van de ploeg die de Tour kan winnen. Er zijn maar een of twee ploegen die vechten voor die paar procentjes. Tadej Pogacar moet verslagen worden. Ik mag hem graag, maar hij is de vijand."

Dennis is bij Jumbo-Visma de opvolger van Tony Martin, die inmiddels gestopt is. Een tijdrijder van wereldklasse en dan ook nog een die op een goede dag over stevige klimmersbenen beschikt, maar aan de veelzijdigheid van Wout van Aert kan zelfs Dennis niet tippen.

Van Aert voor groen en geel: 'Wil erbij zijn als we de Tour winnen'

Van Aert gaat mee naar de Tour met meerdere doelen: dagzeges, de groene trui, maar vooral het geel in Parijs. "Ik heb bewezen een teamplayer te kunnen zijn en toch ook voor mijn eigen succes te kunnen gaan. Als we de Tour gaan winnen, dan wil ik daar gewoon bij zijn. Dit blijft immers de grootste wedstrijd van de wereld".

Wout van Aert zegeviert in de Tour de France 2021 ANP

Het hoofddoel van de Belg ligt echter in het voorjaar. "Een monument winnen", zegt hij gedecideerd. Van Aert laat zelfs het WK veldrijden schieten in dienst van zijn voorjaar, waarin hij vooral in Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen wil scoren. "Ik heb al veel mooie wedstrijden gewonnen, maar bij de allergrootste koersen heb ik er net naast gegrepen."

In beide koersen krijgt Van Aert trouwens een opvallende tegenstander. Tadej Pogacar heeft namelijk niet alleen zijn zinnen gezet op een derde Tourzege, ook rijdt hij dit jaar vier van de vijf monumenten.

Pogacar rijdt Tour, Vuelta én Vlaanderen: 'Ooit wil ik starten in alle monumenten'

"Ik heb enorm veel zin om voor het eerst de Ronde van Vlaanderen te rijden", vertelde het Sloveense wonderkind maandag bij de ploegenpresentatie van UAE-Emirates. Maar verwacht niet dat ik als kopman zal starten, ik ben er om te observeren en ervaring op te doen, ook met het oog op de kasseienetappe in de Tour. Ooit hoop ik alle monumenten te rijden, inclusief Roubaix. Maar voorlopig niet."

STER reclame