Aart Vierhouten ANP

Aart Vierhouten is ook dit seizoen actief in het profwielerpeloton. De oud-renner gaat als ploegleider aan de slag bij UAE Team Emirates. Uithangbord van de ploeg is tweevoudig Tour-winnaar Tadej Pogacar.

Vierhouten werkte tot 1 januari bij Qhubeka, maar die ploeg is inmiddels gestopt.

''Ik heb in eerste instantie voor een jaar getekend'', laat Vierhouten weten vanaf het trainingskamp van zijn nieuwe werkgever.

Tadej Pogacar op het podium in Parijs ANP

Na zijn actieve carrière was Vierhouten tussen 2010 en 2014 bondscoach van de Nederlandse junioren en beloften, waarna hij ook even ploegleider was bij Vacansoleil-DCM. Vervolgens werkte Vierhouten enige tijd buiten de sport, maar vorig jaar blies hij zijn ploegleidersloopbaan nieuw leven in bij Qhubeka.

Aart Vierhouten vertelt op NPO Radio 1 over zijn overstap naar UAE Emirates

Het leven als ploegleider bevalt hem goed. "Ik voelde me het afgelopen jaar wel als een vis in het water. Kon mijn ding kwijt en renners laten presteren. Dat voelde goed. Met als voorbeeld Mauro Schmid. Hij won een rit in de Giro en rijdt nu bij Quick Step-Alpha Vinyl."

Vierhouten had gehoopt dat Qhubeka door zou gaan, maar toen er eind november nog geen duidelijkheid was, benaderde hij UAE Team Emirates. "Die ploeg trok mij aan. De manier van koersen bevalt mij wel. Het was het enige team dat ik benaderd heb. Een week voor Kerst kreeg ik een telefoontje van teambaas Mauro Gianetti met de boodschap dat ik de kans kreeg."

De 51-jarige Vierhouten zegt dat er vijf kandidaten waren voor één plek. "Ze hadden gezien hoe ik in de Giro te werk ging en waren daar wel te spreken over."

Pogacar op kasseien

Bij zijn nieuwe ploeg gaat de geboren Ermeloër onder anderen topwielrenner Pogacar begeleiden bij de Ronde van Vlaanderen. De Sloveen wil daar graag op kasseien leren rijden, omdat die ondergrond ook terugkomt in de Tour.

Vierhouten, die met uitzondering van het openingsweekeinde alle klassiekers voor zijn rekening neemt, hoeft in ieder geval geen cursus Sloveens te volgen. "Hij kan prima Engels."

STER reclame