Debuterende Pogacar wint Ronde van Lombardije en schaart zich in illuster rijtje Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tadej Pogacar heeft na Luik-Bastenaken-Luik ook de Ronde van Lombardije gewonnen. Over een parcours van 239 kilometer was Pogacar de Italiaan Fausto Masnada te slim af. De Sloveen debuteerde in het laatste wielermonument van dit seizoen.

De 23-jarige wielrenner is de vierde die in één seizoen de Tour en de Ronde van Lombardije wint. Hij schaart zich daarmee in het illustere rijtje van Fausto Coppi, Eddy Merckx en Bernard Hinault.

Gehannes

Op een vernieuwd parcours reed Pogacar op 35 kilometer voor de streep weg bij Vincenzo Nibali en Romain Bardet. De Tourwinnaar kwam op de top van de Passo di Ganda alleen boven, maar kreeg al snel bezoek van Masnada.

De Italiaan wist op de klim al in het spoor van Pogacar te blijven en maakte met een goede afdaling het gat tot de Tourwinnaar kleiner. Ondertussen kon de groep achtervolgers, met grote namen als Julian Alaphilippe, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Adam Yates en Bardet, niet inlopen op de twee koplopers.

Maar na wat gehannes in die groep, waarin iedereen voornamelijk naar elkaar leek te kijken, werd de voorsprong alleen maar groter.

Julian Alaphilippe en Tadej Pogacar op de Passo di Ganda AFP

Aan de voet van het laatste klimmetje voor de finish hadden Masnada en Pogacar bijna een minuut te pakken. Geen schijn van kans meer voor de achtervolgers om nog mee te dingen voor de winst.

Vlak voor de top van de laatste klim demarreerde de 27-jarige Masnada, maar de Sloveen liet zich niet imponeren en reed er rustig naar toe. Het kwam aan op de sprint, waarin Pogacar nog maar eens liet zien waarom hij de beste is.

Yates kwam als derde over de meet, gevolgd door Roglic. Bauke Mollema eindigde uiteindelijk op de twintigste plek op de ranglijst.

Uitslag Ronde van Lombardije

STER reclame