Separatistenleiders vragen Poetin om militaire hulp tegen Oekraïense leger
De leiders van de twee zelfverklaarde Volksrepublieken in het oosten van Oekraïne hebben de Russische president Poetin om militaire hulp gevraagd. Ze vragen in een brief om steun tegen de "agressie" van het Oekraïense leger, schrijven Russische persbureaus op basis van een woordvoerder van het Kremlin.
De aanvraag van de twee afvallige Oekraïense regio's zou het startpunt kunnen zijn van een direct militair treffen tussen het Russische en Oekraïense leger. Poetin heeft de twee afvallige regio's maandagavond erkend en kondigde toen een 'vredesmissie' aan, eveneens na een verzoek van de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk.
Het is nog niet duidelijk of het Kremlin al heeft gereageerd op het verzoek.
Het Amerikaanse ruimtetechnologiebedrijf Maxar Technologies meldt op basis van satellietbeelden dat Russische militairen zich op zo'n 15 kilometer van de Oekraïense grens bevinden.
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba noemt het verzoek van de separatisten een verdere escalatie van de spanningen. Het land wil de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeenroepen om deze nieuwe stap te bespreken.
Het Witte Huis noemt het verzoek om militaire bijstand van Rusland een voorbeeld van een poging om een excuus te verzinnen dat de militaire actie van Rusland in Oekraïne zou rechtvaardigen. "Dit past in het draaiboek", aldus woordvoerder Jen Psaki.
Cyberaanvallen
Ondertussen blijft Oekraïne kampen met cyberaanvallen. Volgens IT-beveiligingsbedrijf ESET zijn honderden computers geïnfecteerd geraakt met nieuwe malware. Deze software wordt gebruikt om alle gegevens van computers te wissen. ESET heeft aanwijzingen dat de aanval enkele maanden van tevoren is voorbereid.
Overheidswebsites werden platgelegd met zogenoemde DDoS-aanvallen. Die cyberaanvallen duren al ruim een week, maar zijn nu heviger dan voorheen, schrijft overheidsorgaan State Service of Special Communications and Information Protection of Ukraine.
Nieuwsuur-verslaggever Gert-Jan Dennekamp is in Kramatorsk, in de Donbas: