Deignan wint in 2021 Parijs-Roubaix, de eerste editie voor vrouwen
NOS Wielrennen

Deignan opnieuw zwanger, prompt verlengt Trek haar contract

Een nieuwe mijlpaal in het vrouwenwielrennen. De winnares van Parijs-Roubaix, Elizabeth Deignan, kondigt aan dat ze zwanger is van een tweede kind en prompt maakt haar wielerploeg, in hetzelfde persbericht, bekend dat haar contract met twee jaar wordt verlengd.

Dat Deignan door de zwangerschap in 2022 niet zal fietsen en daardoor onder meer de eerste Tour de France voor vrouwen mist, is voor de Amerikaanse wielerploeg geen belemmering. "We zijn erg blij dat Lizzie bij ons blijft fietsen en dat ze haar contract nu verlengt tot en met 2024."

Het was een bewuste keuze, zo zegt de 33-jarige Britse. "Het was niet zomaar een besluit. Maar we hebben altijd een grote familie gewild en ik denk dat de tijd rijp is om een tweede kind te krijgen. Het was een emotioneel besluit, maar ook een logisch besluit."

In 2018 werd Deignan, tot dan toe uitkomend voor het Nederlandse Boels-Dolmans, voor het eerst moeder. Ze fietste een jaar niet, kwam zonder team te zitten en in 2019 gaf Trek haar de kans terug te keren in de sport.

Diezelfde formatie, tegenwoordig SD Worx, maakte onlangs bekend dat Chantal van den Broek-Blaak, die in 2020 haar afscheid aankondigde mede vanwege een kinderwens, nog een aantal jaar voor de ploeg zal uitkomen. "De ploeg staat er volledig achter en heeft er alle vertrouwen in dat als het gebeurt, dat ik weer op niveau kan komen. Dat geeft veel rust en vrijheid", zei Van den Broek-Blaak.

Fysiek gezien bleek het eigenlijk eenvoudiger dan ik had verwacht.

Deignan over haar rentree na haar eerste zwangerschap

Sinds haar rentree in 2019 won Deignan onder meer Luik-Bastenaken-Luik, La Course en, afgelopen najaar, de eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen.

"Omdat ik het al eens heb meegemaakt, weet ik dat het mogelijk is om het nog eens te doen. Fysiek gezien bleek het eigenlijk eenvoudiger dan ik had verwacht. Uiteraard is het een zware uitdaging voor je lichaam, maar het is te doen. Dat steunt mij in de gedachte om ook na een tweede kind weer terug te kunnen keren", verklaart Deignan.

De Britse renster is trots dat ze een voorbeeldfunctie kan vervullen binnen haar sport.

"Ik denk dat het heel belangrijk is dat vrouwen het moederschap niet zien als een belemmering in hun carrière. Moeder worden is altijd een droom geweest voor me, maar een professionele sporter zijn ook. Om dat te kunnen combineren, maakt me enorm trots. Meer vrouwen zouden dit moeten kunnen doen. En het zou bovendien meer aangemoedigd en gesteund moeten worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl