Chantal Blaak in de Simac Ladies Tour vorig jaar
NOS Wielrennen

Blaak blijft fietsen; krijgt steun van wielerploeg bij kinderwens

Een kinderwens is de normaalste zaak van de wereld, behalve in het peloton. Voor Chantal Blaak was het in 2020 een van de redenen om te stoppen met wielrennen. Maar nu, ook omdat ze in deze kwestie steun krijgt van haar ploeg Team SD Worx, gaat ze door. "Waarom zou je stoppen als je er nu nog zo van geniet?"

In 2020 heeft Blaak genoeg van het fietsen. De uitdaging ontbreekt, haar man zit thuis met een burn-out en ze vraagt zich steeds vaker af: wat stelt dat fietsen nou eigenlijk voor? "Ik was er gewoon klaar mee."

Blaak besluit te stoppen. Zodra het voorjaar van 2022 afloopt, gaat de fiets de schuur in, was haar plan. Maar: "De laatste maanden vind ik het toch wel lastig om te stoppen", grinnikt ze.

Kinderwens

Intussen ging het thuis de goede kant op, klaarde alles langzaam op. Blaak merkte ook: ze kan het nog opbrengen, is nog steeds op niveau. Vervolgens stapte ze de kamer van de directie bij Team SD Worx binnen voor een gesprek. Daaruit bleek: "Of ik nou in mei stop of in juli, we waren er vrij snel uit dat ik de Tour wel mee kon pakken."

Blaak sneed daar nog een ander onderwerp aan. "Ik ben nu 32 en wij hebben ook gewoon een kinderwens", zegt Blaak. "Ik schuif niet onder stoelen of banken dat het ook heeft meegespeeld in het besluit (in 2020, red.) om te stoppen."

"We zijn met dit verhaal naar de ploeg gegaan en hebben gezegd: ik wil fietsen, maar een kinderwens speelt ook mee. Hoe staan jullie daarin?", vertelt Blaak. Zo kwam een heikel punt in de vrouwelijke topsport ter sprake: zwangerschap. Want wat als een atleet na de bevalling niet meer op topniveau terug kan keren?

Kinderwens Blaak krijgt steun van ploeg: 'Geeft veel rust en vrijheid'

Niet lang geleden waren er nog tal van verhalen van vrouwen die een contract tekenden waarin zwangerschapsclausules waren opgenomen, zei Iris Slappendel, oprichter van de internationale vakbond The Cyclists' Alliance, in 2018 tegen de NOS. Zwanger betekende in sommige gevallen: ontslag.

De UCI kwam in actie en voerde in januari 2020 hervormingen door in het vrouwenwielrennen, waaronder doorbetaling van het salaris bij zwangerschapsverlof.

'Veel rust en vrijheid'

Team SD Worx gaat nu mee met de tijd en steunt Blaak in haar kinderwens. "Mijn contract loopt gewoon door. Ze staan er volledig achter en hebben er alle vertrouwen in dat als het gebeurt, dat ik weer op niveau kan komen. Dat geeft veel rust en vrijheid."

SD Worx-ploegleider Anna van der Breggen is te spreken over het besluit van het team. "Als topsporter en als vrouw kom je soms in de situatie dat je soms moet kiezen", zegt ze. "Onwijs mooi dat de ploeg op deze manier kan zeggen: je wilt topsporter zijn en je wil misschien ook moeder worden, dat hoeft elkaar niet te bijten."

Ik wil een signaal afgeven: het hoeft helemaal geen ding te zijn

Chantal Blaak over zwangerschap in topsport

"Je hoort het niet zo vaak", zegt Blaak over de steun van haar ploeg. "Maar het hoeft helemaal niet iets nieuws te zijn. Op de normale werkvloer gebeurt het ook gewoon." Blaak: "Ik wil wel een signaal afgeven: het hoeft helemaal geen ding te zijn."

Blaak, die haar contract heeft verlengd tot eind december 2024, is blij en staat er verder luchtig in: "Ik ga gewoon fietsen, maar mocht er een zwangerschap zijn, dan ondersteunen ze mij. En mocht het niet zo zijn, dan blijf ik gewoon lekker fietsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl