ANP
NOS Wielrennen

Nieuwe renners? Verwachtingen? Teampresentatie SD Worx draait om Amy Pieters

Ploegenpresentaties horen vrolijk te zijn. Het hoort te gaan om verwachtingen van het seizoen, contractverlengingen, nieuwe renners. Maar bij de presentatie van Team SD Worx draaide het om de wielrenster die er niet is: Amy Pieters.

Op 23 december kwam Pieters tijdens een trainingsrit in Spanje hard ten val. Met een traumahelikopter werd ze naar een lokaal ziekenhuis gebracht, waar ze diezelfde avond aan haar hoofd werd geopereerd. Sindsdien ligt ze - en inmiddels in een ziekenhuis in Den Haag - in coma. Pieters ademt zelfstandig, maar is niet bij kennis.

De vraag die boven de presentatie van de Team SD Worx-renners blijft hangen: hoe is het nu met Pieters? "Stabiel, maar zeer zorgelijk", zegt teammanager Danny Stam. "Zolang Amy niet zelf wakker wordt, weten we niet wat we kunnen verwachten."

Teammanager Danny Stam en Chantal Blaak over situatie Amy Pieters: 'Denken er elke dag aan'

"Er zijn reflexen maar niet op commando, zolang Amy niet op commando dingen doet, is er geen richting van herstel", legt Stam uit. "Ze ligt nog steeds in diepe coma, een diepe slaap, dat maakt het heel onwerkelijk."

Het ongeluk in Spanje gebeurde op een trainingskamp, de hele ploeg was erbij. De situatie van Pieters is moeilijk voor de rensters. "Het is vreselijk, we denken er elke dag aan", zegt Chantal Blaak. "Wij waren daar met elkaar (in Spanje, red.). Wij gingen naar huis en zij bleef daar nog een tijdje langer, en zij is gewoon niet meer naar huis gekomen."

Wat Pieters' situatie met ploegleider Anna van der Breggen doet, vertelt ze liever niet. "Het is een groot gemis", is het enige wat de meervoudig wereldkampioene erover wil zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl