Irene Schouten na de ceremonie van de massastart in Peking
NOS Schaatsen

Schouten maakt favorietenrol waar met olympisch goud: 'Heb verdiend gewonnen'

De finale van de olympische massastart verliep niet helemaal volgens plan voor Irene Schouten en Marijke Groenewoud, maar de finish en uitslag uiteindelijk wel: Schouten won in Peking haar derde gouden olympische medaille. "Ik moest alles zelf doen na de val van Marijke, dus ik heb wel verdiend gewonnen."

Met het ingaan van de laatste ronde versnelde Schouten, maar op de kruising werd ze nog gepasseerd door meervoudig wereldkampioene Ivanie Blondin uit Canada. Na de laatste bocht wist ze met een laatste krachtsinspanning Blondin op de streep te kloppen.

Ander plan

"Ik had er wel vertrouwen in", vertelde Schouten na afloop. "Na de val van Marijke moest het plan wel worden gewijzigd. Met nog zo'n 500 meter te gaan, dacht ik: het gaat te langzaam. Dat dacht ik vier jaar geleden ook, maar toen ging ik te vroeg. Nu dacht ik: je gaat volle bak Irene. En als ze sneller zijn, dan zijn ze sneller."

Bekijk hieronder de reactie van Irene Schouten na de finale van de massastart.

Schouten voelde in de laatste bocht dat het mogelijk was om Blondin nog te passeren in de eindsprint. "Ik schaatste goed en toen ik uit de bocht kwam, voelde ik dat ik meer snelheid had. Ik vloog erover heen en het was echt geweldig."

Na afloop viel ze huilend in de armen van schaatscoach Jillert Anema. "Wij zijn een van de weinige ploegen die dit onderdeel serieus nemen", aldus Schouten. "Wij werken hier zo hard voor. Heel vaak ben ik een van de snelsten, maar het is wel een spel en je moet geluk hebben. Deze Spelen komt alles bij elkaar, dat is een heel mooi moment."

Tranen bij Bergsma

Dat vond teamgenoot Jorrit Bergsma ook. Hij eindigde zelf als negende in de olympische massastart-finale, maar stond te juichen op het middenterrein voor Schouten. "Wat Schouten laat zien, dat is zo mooi", vertelde een geëmotioneerde Bergsma. "Die laatste bocht van haar is mooi om te zien. Echt fantastisch."

Later op de avond reageerde Schouten in de uitzending van Studio Peking op de beelden van haar geraakte teamgenoot. "Goh, hier ben ik even stil van."

Schouten even stil door tranen Bergsma: 'Zo heb ik Jorrit nog nooit gezien'

Marijke Groenewoud, ook ploeggenote van Bergsma en Schouten, kwam zowel in de halve finale als in de finale ten val. "Het was voor mijzelf heel teleurstellend, maar ik ben blij dat Irene heeft gewonnen. Ze maakte het heel mooi af, maar helaas wel zonder mijn hulp."

Bekijk hieronder de reacties van Jorrit Bergsma en Marijke Groenewoud.

Groenewoud zag dat Schouten nog aan de bak moest in de laatste ronde. "Het was gelukkig genoeg. Ik hoor van allerlei kanten dat ik hier ook aan heb bijgedragen, maar zo voelt dat niet voor mij. Aan de andere kant: de anderen focusten nu wel meer op mij en daardoor minder op Irene. Dat was wel een voordeel voor haar."

Schouten was blij met de steun van haar teamgenoten. "Dit had ik niet durven dromen van tevoren. We trainen er met elkaar voor. Dat ik het dan zo kan afmaken, is heel erg mooi. Ik weet dat ik zoveel geluk heb dat alles samenvalt hier en daar ben ik heel erg dankbaar voor."

Medailleceremonie en vlag

Schouten kreeg een paar uur na haar gouden race haar medaille uitgereikt op Medal Plaza, waar ze geëmotioneerd op het podium stond. "Dan heb je even een momentje waarop je denkt: wow, wat heb ik eigenlijk gedaan. Dat is gewoon niet normaal", reageerde de schaatsster, die zondag bij de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag mag dragen.

Bekijk de medailleceremonie en de reactie van Schouten:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl