liveblog
NOS SportAangepast

Nederland zevende op medaillespiegel • Zweden en Groot-Brittannië naar curlingfinale

liveblog gesloten

Tot morgen

Titelverdediger Kjeld Nuis plaatste zich niet, maar met Thomas Krol, Kai Verbij en Hein Otterspeer heeft Nederland vrijdag vanaf 9.30 uur volop medaillekansen op de 1.000 meter bij Olympische Spelen in Peking. Een 'clean sweep' behoort zelfs tot de mogelijkheden.

De 29-jarige Krol is de topfavoriet. Hij start om 10.30 uur in rit 13 tegen de Noor Håvard Lorentzen. Krol won op deze afstand dit seizoen twee wereldbekerwedstrijden, leidt in het wereldbekerklassement, werd eerste bij het OKT in Heerenveen en won ook de 1.000 meter bij de EK afstanden.

Met een tweede plaats, achter Nuis, op de 1.500 meter, heeft Krol al een medaille op zak. Verbij start om 10.36 in de slotrit tegen de Canadees Laurent Dubreuil. De 27-jarige regerend wereldkampioen Verbij, tweede op het OKT en derde op het EK, kan zijn eerste olympische medaille pakken.

Dat geldt ook voor de 33-jarige debutant Otterspeer, die Nuis aftroefde in een rechtstreeks duel op het OKT. De Spelen vormen voor Otterspeer "een jongensdroom voor een oude man", zoals hij zelf omschreef.

Programma Nederlanders op Olympische Spelen 18 februari

Bezorgt Krol Jumbo-Visma het eerste goud van Peking?

Schaatsploeg Jumbo-Visma wacht in Peking nog op de eerste gouden plak. Thomas Krol houdt zich daar, een dag voor de 1.000 meter, niet mee bezig. "Ik rijd voor mezelf."

Nederland zevende op medaillespiegel

Nederland staat na de dertiende dag van de Winterspelen in Peking op de zevende plaats van de medaillespiegel. Er kwam vandaag met de zilveren plak van Jutta Leerdam op de 1.000 meter één medaille bij en dat brengt het totaal van de Nederlandse ploeg op vijftien.

De olympische medaillespiegel na 17 februari

Zweden en Groot-Brittannië in curlingfinale

De herenploegen van Zweden en Groot-Brittannië staan zaterdag in de finale van het olympische curlingtoernooi. Wereldkampioen Zweden was in de halve finales drievoudig olympisch kampioen Canada met 5-3 de baas. In de voorronde had de ploeg van skip Niklas Eden, die in 2018 zilver greep, met 7-4 gewonnen van de Canadezen van Brad Gushue.

De Britten van skip Bruce Mouat haalden dankzij een 8-4 zege op titelverdediger de Verenigde Staten voor het eerst de olympische finale. De Amerikanen hadden in de voorronde met 9-7 gezorgd voor de enige nederlaag van de Britten,maar die namen in de halve eindstrijd revanche op de mannen van John Shuster.

Niklas Edin, de skip van Zweden

Nederlands podium op de 1.000 meter? 'Gezien voorseizoen zeker mogelijk'

Als Kjeld Nuis, de regerend olympisch kampioen op de afstand, zich niet plaatst, zegt het veel over de moordende concurrentie. Nederland is sterk vertegenwoordigd op de 1.000 meter in Peking. Kai Verbij, Thomas Krol en/of Hein Otterspeer moeten vrijdagochtend voor medailles gaan zorgen.

"Gezien het voorseizoen is een compleet Nederlands podium zeker mogelijk", zegt Verbij een dag voor de race. "Maar op de Spelen zijn er altijd wel weer schaatsers die het iets serieuzer nemen dan bij andere wedstrijden. Het zal lastig worden, maar het kan zeker. Ik denk wel dat er een Nederlander gaat winnen."

Lees in onderstaand artikel een voorbeschouwing op de 1.000 meter voor mannen:

De Wit uit Purmerend en Takagi uit Makubetsu: 'Mooi dat je zo'n persoon tegenkomt'

Toen Miho Takagi uit het Japanse Makubetsu donderdagmiddag zag dat ze eindelijk olympisch goud op de 1.000 meter had veroverd, huilde ze tranen van geluk in de armen van Johan de Wit uit Purmerend.

De Noord-Hollandse schaatscoach is al zeven jaar bondscoach bij de Japanse schaatsbond. In die tijd ontwikkelde hij vooral met Takagi een bijzondere band.

Valijeva valt meerdere keren op vrije kür en eindigt als vierde

Kamila Valijeva ging na de korte kür van dinsdag aan de leiding, maar in de vrije kür ging het mis voor de veelbesproken Russische kunstschaatsster. De 15-jarige Valijeva, die positief werd getest op doping maar toch nog mocht deelnemen aan het individuele onderdeel, ging meerdere keren onderuit in haar vrije kür en eindigde met een vierde plaats naast het podium.

Lindsay van Zundert sloot haar olympische debuut af met de 18de plaats in Peking. De winst was voor Anna Stsjerbakova uit Rusland. Met een score van 255.95 bleef ze haar landgenote Alexandra Trusova voor. De Japanse Kaori Sakamoto pakte het brons.

Kamila Valijeva

Koningspaar ontvangt dinsdag medaillewinnaars

Het koningspaar ontvangt volgende week dinsdag de Nederlandse medaillewinnaar van de Winterspelen op Paleis Noordeinde. Vlak daarvoor worden ze gehuldigd door premier Mark Rutte.

Het is traditie dat de olympische sporters worden ontvangen door het koningspaar. Na afloop wordt traditiegetrouw een groepsfoto gemaakt op het bordes. Normaliter reizen Willem-Alexander en Máxima af naar de locatie waar de Spelen worden georganiseerd, maar vanwege de coronacrisis was dat dit jaar niet mogelijk. Ook tijdens de Zomerspelen van vorig jaar ging dat niet door.

De olympische sporters komen maandag terug uit Peking. De medaillewinnaars worden bij aankomst direct gehuldigd in het Hilton Hotel in Amsterdam, in aanwezigheid van hun familie, vrienden en de overige sporters.

Suzanne Schulting met een van haar twee gouden medaille

ISU wil minimumleeftijd kunstschaatssters verhogen

De internationale schaatsfederatie ISU is van plan de minimumleeftijd voor kunstschaatssters die aan internationale wedstrijden deelnemen te verhogen. Nu moeten de rijdsters 15 jaar oud zijn, maar als het aan de ISU ligt moeten ze in de toekomst minimaal 17 jaar oud zijn.

Het voorstel is naar de aangesloten landen gestuurd en wordt besproken tijdens het volgende congres van de ISU, in juni in Thailand.

Als de wijziging wordt doorgevoerd, is er niet langer sprake van zogenoemde 'protected persons', een term die het wereldantidopingagentschap WADA hanteert voor sporters onder de 16 jaar. Sporttribunaal CAS noemde dat een belangrijk punt bij de beslissing om de 15-jarige Russin Kamila Valijeva ondanks haar positieve dopingtest toch tot de individuele olympische wedstrijd toe te laten.

De verhoging van de minimumleeftijd moet in twee stappen plaatsvinden. In het seizoen 2023-2024 moet de minimumleeftijd 16 jaar zijn en in 2024-2025 17 jaar.

De veelbesproken Kamila Valijeva tijdens de warming-up voor de korte kür

Van Zundert zeker van achttiende plaats

Met nog negen schaatssters te gaan, staat Lindsay van Zundert negende. Dat betekent dat ze niet lager kan eindigen dan de achttiende plaats.

Goud voor Noorwegen op noordse combinatie

De Noorse mannen hebben de olympische titel gepakt op de noordse combinatie. Ze rekenden tijdens 4x5 km langlaufen af met Duitsland en Japan. De slotloper van de Noren, Jørgen Graabak, is de eerste met vier gouden medailles op de noordse combinatie.

Na het springen (grote schans) waren de verschillen in de topvier heel klein. Oostenrijk had de leiding, met name door sprongen van 140 meter en 141 meter van respectievelijk Johannes Lamparter en Franz-Josef Rehl. Het kwam in totaal tot 474,4 punten; slechts 6 meer dan eerste achtervolger Noorwegen.

Oostenrijk mocht het langlaufen starten met 8 seconden voorsprong op de Noren. Duitsland en Japan begonnen met 11 en 12 seconden achterstand op de leider.

De Noorse Nordic Combined-mannen

De Wit wil in huidige structuur geen Nederlandse bondscoach zijn: 'Niet netjes dat schaatsers zo zeuren'

Voor Johan de Wit, de bondscoach van de Japanse schaatsploeg, waren het bewogen Olympische Winterspelen. De Wit testte positief op corona en zat lange tijd in isolatie. Hij ziet ernaar uit om na de Spelen naar Nederland te gaan "om ademruimte" te krijgen. Maar een eventuele baan als bondscoach van de Nederlandse schaatsers, dat ziet De Wit momenteel niet zitten.

"Ik geloof niet dat ik heel graag in deze structuur als bondscoach zou willen werken voor de massastart en de teampursuit", aldus De Wit. "Dat zou best een intensief traject moeten zijn en op dit moment lijkt het alsof de ploegen en de rijders zich niet daaraan willen committeren. Dan is het moeilijk. En als ik het doe, dan moet het goed."

De Nederlandse achtervolgingsploegen presteerden matig in Peking, met alleen een bronzen medaille voor de vrouwen. Het feit dat de schaatsers niet vaak samen kunnen trainen omdat ze voor verschillende commerciële ploegen rijden, compliceert de zaak.

"Daar zou je over moeten overleggen. Als je op een gegeven moment de regel gaat stellen dat schaatsers niet mogen meedoen als ze niet trainen, en je hebt geen rijders meer, dan houdt het op", aldus De Wit. "De individuele resultaten zijn hartstikke goed. Als dat een keuze is, moet je er ook niet over zeuren, En dat gebeurt nu wel. Dat is misschien niet helemaal terecht. Dat de rijders zo zeuren, stoort mij. Dat vind ik niet netjes."

De Wit wil in huidige structuur geen Nederlandse bondscoach zijn: 'Niet netjes dat schaatsers zo zeuren'

Van Zundert stijgt weer een plaatsje en is nu zeker van negentiende plek

De Japanse Mana Kawabe scoorde met haar vrije kür ook slechter dan Lindsay van Zundert. Dat betekent dat de Nederlandse nu zeker is van de negentiende plaats.

Momenteel staat Van Zundert zesde, met nog dertien kunstrijdsters te gaan.

Van Zundert blij met vrije kür: 'Supertrots dat ik zover ben gekomen'

De reactie van kunstrijdster Lindsay van Zundert na haar vrije kür op de Olympische Winterspelen in Peking.

Loting 1.000 meter (m): Krol-Lorentzen, Otterspeer-Ning, Verbij-Dubreuil

Op de 1.000 meter kan Nederland bij de mannen voor de derde Spelen op rij naar huis gaan met de olympische titel, na Stefan Groothuis in 2014 en Kjeld Nuis in 2018.

Titelverdediger Nuis wist zich bij het olympisch kwalificatietoernooi in december niet te plaatsen voor deze afstand, maar dat lukte Thomas Krol, Kai Verbij en Hein Otterspeer wel. Krol pakte al zilver achter Nuis op de 1.500 meter in Peking en rijdt in rit 13 tegen Havard Lorentzen uit Noorwegen.

Otterspeer maakt op 33-jarige leeftijd zijn olympische debuut. Mocht hij goud winnen, wordt hij de oudste olympische kampioen op deze afstand (na de 32-jarige Groothuis in 2014). Hij komt na Krol in actie tegen Ning Zhongyan uit China, eigenlijk de enige echte uitdager voor de Nederlandse schaatsers op deze afstand.

Regerend wereldkampioen Kai Verbij rijdt in de laatste rit tegen Laurent Dubreuil uit Canada.

Voor de dweilpauze maakt Pavel Koelizjnikov zijn olympische debuut. Gesjoemel door de Russen met dopingtests tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2014 kostte hem een optreden in Pyeongchang in 2018, omdat hij behoorde tot de groep Russische sporters met een dopingverleden Koelizjnikov rijdt in de zesde rit tegen Mathias Voste uit België.

De 1.000 meter bij de mannen is morgen vanaf 09.30 uur live te zien bij de NOS.

Otter geeft zijn shorttracksters een '9', maar maakt zich zorgen over mannen

De Olympisch Spelen zitten erop voor Jeroen Otter en zijn shorttrackploeg. En wat doe je als coach, bezeten van de sport, op de eerste dag zonder shorttrack? Juist, erover (na)praten. Otter blikt terug. "We hebben veel meegemaakt en veel overwonnen."

Otter geeft zijn vrouwen een 9 als rapportcijfer. "De aflossing was natuurlijk de kers op de taart, maar als ik zie dat we op de 1.500 meter met drie van onze trainingsploeg (ook de Belg Hanne Desmet, red.) vertegenwoordigd zijn, dan is dat geweldig. Dat was normaal alleen vergeven voor een land als Korea."

Haanappel: 'Lindsay kwam bescheiden op het ijs, maar kwam daarna los'

De Nederlandse oud-kunstrijdster Joan Haanappel heeft "met zweet in de handen" gekeken naar de vrije kür van Lindsay van Zundert. "Maar ze reed erg sterk, zeker onder die druk. Het zijn haar eerste Olympische Spelen en ze is pas 17 jaar."

"Lindsay kwam bescheiden het ijs op, maakte twee kleine foutjes, maar kwam daarna los", analyseerde Haanappel. "Ze kon de spanning van zich laten afglijden."

De 81-jarige Haanappel, in 1956 dertiende en in 1960 vijfde op de Olympische Spelen, kon niet voorspellen op welke plaats Van Zundert zal eindigen: "Ik ben oud-kunstschaatsster, geen oud-waarzegster."

Op dit moment staat Van Zundert op de tweede plek. Daar zal ze niet eindigen, maar ze is wel al zeker van de twintigste plaats.

Trots overheerst bij Leerdam na misser: 'Achteraf wel gewoon blij met zilver'

De reactie van Jutta Leerdam na de 1.000 meter bij de Winterspelen in Peking. Leerdam moest genoegen nemen met het zilver, achter de sterke Japanse Miho Takagi.

Het (resterende) schaatsprogramma in Peking

Van Zundert rijdt prima vrije kür na weifelend begin

Lindsay van Zundert is aan de beurt voor haar vrije kür!

Na een weifelend begin, waarbij de drievoudige flip en de drievoudige rittberger niet helemaal soepel gingen, herstelde ze zich goed. Ze zal tevreden terugkijken op haar kür.

Van Zundert krijgt van de jury 175,81 punten. Dat is voor de 17-jarige Nederlandse de beste score van dit seizoen. Voorlopig staat ze tweede, maar er komen nog 21 schaatssters dus ze zal nog ver gaan zakken. Wel heeft Van Zundert al twee schaatssters achter zich weten te houden.

Lindsay van Zundert in actie tijdens haar vrije kür

Terugblik op vijf succesvolle Olympische Spelen van Ireen Wüst

Ireen Wüst sloot haar vijfde en laatste Spelen met 1.15,11 af op de zesde plaats op de 1.000 meter. Een terugblik op haar succesvolle carrière, die op 12 maart definitief wordt afgesloten met de wereldbekerfinale in Heerenveen.

Dat was het dan voor Wüst op de Spelen: 'Echt wel mooi geweest na zestien jaar'

De reactie van Ireen Wüst na de 1.000 meter bij de Winterspelen in Peking, haar laatste olympische optreden uit haar loopbaan.

De vrije kür van de kunstschaatssters is begonnen

In het Capitol Indoor Stadium in Peking is de vrije kür van de kunstschaatssters begonnen. Er doen 25 vrouwen mee, onder wie natuurlijk Lindsay van Zundert. Zij komt rond 11.30 uur in actie.

Alle internationale ogen zijn natuurlijk gericht op Kamila Valijeva, de 15-jarige Russin met de dopingwolk boven haar hoofd. Zij leidt na de korte kür en komt in de laatste groep in actie. Dat wordt iets na 14.00 uur.

Linsday van Zundert tijdens haar korte kür

Goud Takagi, zilver Leerdam, brons Bowe

In de laatste rit weet de Amerikaanse Brittany Bowe met een tijd van 1.14,61 nog naar de bronzen medaille te rijden.

Miho Takagi wint dus in Peking voor het eerst olympisch goud op de 1.000 meter. De Japanse schaatsster, dit seizoen ook al in vorm in de wereldbekerwedstrijden, reed met 1.13,19 bovendien een olympisch record.

Ze was meer dan een halve seconde sneller dan Jutta Leerdam, die na een flinke misser genoegen moest nemen met de zilveren medaille. Antoinette de Jong eindigt als vijfde, Ireen Wüst wordt zesde.

Takagi duikt ruim onder de tijd van Leerdam

Miho Takagi rijdt een geweldige 1.000 meter. De Japanse is meer dan een halve seconde sneller dan Jutta Leerdam en finisht in 1.13,19. Een olympisch record. Haar tegenstander Angelina Golikova rijdt de derde tijd en stoot daarmee Antoinette de Jong en Ireen Wüst van het podium.

Miho Takagi noteert een olympisch record op de 1.000 meter

Leerdam rijdt vooralsnog de snelste tijd, Wüst derde

Jutta Leerdam rijdt de snelste tijd tot nu toe. De 23-jarige sprintster had een flinker misser in de eerste volle ronde, maar ze behield uiteindelijk genoeg snelheid en finishte in 1.13,83. Maar ze lijkt niet tevreden. Antoinette de Jong is nu tweede.

In de rit daarna zien we Ireen Wüst voor het laatst in actie op de Spelen. Ook zij schudt na haar rit tegen de Poolse Andzelika Wojcik het hoofd en is niet tevreden. Ze rijdt met 1.15,11 voorlopig de derde tijd.

Ook Fatkoelina redt het niet, nu Leerdam

Na de dweilpauze komt ook Olga Fatkoelina niet aan de tijd van Antoinette de Jong. De Russische is bijna een seconde langzamer.

Dan is het nu de beurt aan Jutta Leerdam. Ze neemt het op tegen de Amerikaanse Kimi Goetz.

De Jong baalde vaak in Peking, maar lacht nu weer: 'Heb geschaatst met ballast'

De reactie van Antoinette de Jong na haar 1.000 meter bij de Olympische Winterspelen in Peking.

Dweilen in Peking met De Jong aan de leiding

De laatste rit voor de dweil is een pikant duel tussen de Chinese Jin Jingzhu en de Taiwanese Huan Yu Ting. Volgens de Chinezen is dit eigenlijk een binnenlands duel, want China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Hoe dan ook: de Chinese wint, maar beide vrouwen komen niet aan de tijd van Antoinette de Jong.

We gaan dus dweilen met De Jong aan de leiding met een tijd van 1.14,92. Vanessa Herzog uit Oostenrijk staat tweede (+0,72) en Nadezhda Morozova uit Kazachstan (+0,77) is de nummer drie.

De Jong vooralsnog de snelste op de 1.000 meter

Antoinette de Jong kwam in de derde rit als eerste Nederlandse in actie. En ze lijkt een prima 1.000 meter te rijden. Ze rijdt een tijd van 1.14,92 en is daarmee vooralsnog de snelste.

In de tussenstand na zes ritten staat de Oostenrijkse Vanessa Herzog tweede, op 0,72 van De Jong. Maar er moeten natuurlijk nog de nodige ijskanonnen komen.

Om 10.24 uur: Jutta Leerdam. Om 10.28 uur: Ireen Wüst.

Antoinette de Jong na haar 1.000 meter

De ijzers glijden: de 1.000 meter bij de vrouwen is begonnen

We zijn begonnen met de 1.000 meter van de vrouwen. De Belgische Sandrine Tas won de eerste rit in 1.18,79 en was 0,60 sneller dan de Zuid-Koreaanse Park Ji-woo.

De starttijden van de Nederlanders: Antoinette de Jong (09.37 uur), Jutta Leerdam (10.24 uur), Ireen Wüst (10.28 uur).

Wüst gaat genieten van laatste olympische race: 'Grootste al behaald, ben geen favoriet'

Vlak voor de 1.000 meter van de vrouwen in Peking, haar laatste olympische race, spreekt Ireen Wüst met Bert Maalderink.

Grote favoriete Näslund klasse apart op de skicross

Sandra Näslund heeft olympisch goud gepakt op de cross bij het freestyle skiën. De 25-jarige Zweedse was de grote favoriete en overleefde zonder moeite alle voorrondes. In de finale bleef ze de Canadese Marielle Thompson en verrassing Daniela Maier uit Duitsland eenvoudig voor.

Bij de cross strijden vier skiërs met elkaar op één parcours. Om botsingen en valpartijen te voorkomen, nam Näslund telkens al afstand op het eerste, lange rechte stuk.

Ook in de finale bleek dit het beste recept. Näslund liet Thompson nog wel in haar spoor komen, maar gaf haar niet de kans om haar te passeren. Op de laatste sprongen nam ze weer afstand.

Näslund is de eerste Zweedse vrouw die goud pakt bij het freestyle skiën. Tijdens de vorige Spelen werd ze vierde (2018) en vijfde (2014). Wel had ze al twee wereldtitels op haar naam en is ze een klasse apart in de wereldbeker dit seizoen met negen zeges in tien wedstrijden.

Maier kan slechts dromen van zo'n mooi palmares. Vechtlust heeft ze echter wel. Ze bereikte de finale na inhaalraces in de kwart- en halve finales. In de finale werd ze laatste, maar ze schoof een plek op na diskwalificatie van Fanny Smith. De Zwitserse raakte licht de ski's van Maier en snapte, evenals de Duitse, niets van de beslissing. Thompson, winnares van goud in 2014, vierde toen al het zilver.

Eerste dag zonder positieve coronatests bij Spelen in Peking

De Olympische Spelen in Peking hebben voor het eerst een dag zonder positieve coronatests achter de rug. De bijna 69.000 tests die gisteren werden uitgevoerd, leverden louter negatieve uitslagen op. Een dag eerder testten nog twee personen positief.

Op de luchthaven van Peking kwamen woensdag nog zeven deelnemers aan de Spelen aan. Zij testten allemaal negatief. In totaal hebben de Chinezen sinds 23 januari bijna 1,6 miljoen coronatests uitgevoerd bij sporters, officials, journalisten en vrijwilligers, die in een eigen bubbel zitten en geen contact kunnen hebben met de plaatselijke bevolking. Het leverde vooralsnog 435 positieve uitslagen op.

"Dit laat zien dat de voorzorgsmaatregelen die we hebben genomen effectief zijn", zei Huang Chun, namens het Chinese organisatiecomité verantwoordelijk voor de coronabestrijding. "We hebben een succesvol model gevonden voor Winterspelen tijdens een pandemie."

Kijk nu naar de voorbeschouwing op de 1.000 meter (v)

We schakelen over naar de Jaap Edenbaan in Amsterdam, waar presentator Henry Schut vooruitblikt op de olympische 1.000 meter van de vrouwen, met analisten Marianne Timmer, Annette Gerritsen en Rintje Ritsma.

IOC-baas Bach in gesprek met boze Amerikaanse kunstrijders

De Amerikaanse kunstrijders hebben in Peking een ontmoeting gehad met IOC-voorzitter Thomas Bach. 'Team USA' eindigde aan het begin van de Spelen in de landenwedstrijd als tweede achter het Russische team, maar de medailles zijn nog steeds niet uitgereikt vanwege de dopingzaak rond de Russin Kamila Valijeva. De Amerikanen zijn boos en eisen dat er wel een medailleceremonie komt.

"Voorzitter Bach wilde de Amerikanen spreken om te horen hoe ze zich voelen, verder geven we geen details over deze ontmoeting", zei IOC-woordvoerder Mark Adams.

Een dag na de landenwedstrijd kreeg de 15-jarige Valijeva te horen dat een dopingtest van eind vorig jaar een positieve uitslag had gegeven. Het Russische antidopingbureau legde haar een voorlopige schorsing op, maar die werd snel weer opgeheven. Het IOC en de ISU stapten daarom naar het CAS, maar dat bepaalde dat Valijeva actief mag blijven in Peking. Medailles worden echter voorlopig nog niet uitgereikt.

De Russische Miss Perfect is topfavoriet voor goud in het individuele toernooi, waar straks om 11.00 uur de vrije kür wordt verreden. Namens Nederland doet Lindsay van Zundert mee.

Emoties bij Kamila Valijeva na haar korte kür

Finse freestyleskiër vliegt tegen cameraman aan op de halfpipe

Tijdens de kwalificatie op de halfpipe botst de Finse freestyleskiër Jon Sallinen tegen een cameraman boven op de ramp. Met beide mannen loopt het gelukkig goed af.

Gisin prolongeert olympische titel op combinatie

Michelle Gisin heeft in Peking haar olympische titel op de combinatie met groot vertoon van macht geprolongeerd. De Zwitserse sloeg onverbiddelijk toe op de slalom.

Ester Ledecká was na de afdaling het snelst en zette als eerste starter ook een prima slalom neer. De specialisten op het technische nummer zijn echter dik in het voordeel. Eerst dook Federica Brignone onder de tijd van Ledecká en daarna ook Wendy Holdener.

De 28-jarige Gisin snoepte er nog eens meer dan een seconde vanaf. Ze verloor een seconde op de afdaling, maar won er ruim 3,5 op de slalom. De alleskunner pakte in Peking al brons op de Super-G.

Deceptie Shiffrin

Voor een andere alleskunner lopen de Spelen uit op een deceptie. Mikaela Shiffrin, die een handvol gouden plakken werd toegedicht, viel voor de derde keer in Peking uit.

Met een vijfde plaats op de afdaling was ze de uitgesproken favoriete voor het goud. Op de combinatie-slalom ging het echter, net als op de gewone slalom en de reuzenslalom, al bij een van de eerste poortjes mis.

De Amerikaanse ploeg heeft bij de vrouwen geen enkele plak veroverd. Hoe anders is de stemming bij de Zwitsers. Gisin pakte na Suter (afdaling) en Gut (Super-G) het derde goud. Bij de mannen was het ook al twee keer (Feuz en Odermatt) raak.

Gisin prolongeert olympische titel op combinatie; nieuwe deceptie Shiffrin

Canadese ijshockeysters verslaan VS en pakken goud

De Amerikaanse ijshockeysters weten in de laatste seconden niet meer te scoren: Canada wint met 3-2 en is olympisch kampioen. De Verenigde Staten kwamen in de laatste periode nog sterk terug, maar het was niet genoeg.

De vorige finales leverden vier titels op voor Canada (2002, 2006, 2010 en 2014) en twee voor de VS (1998 en 2018). Alleen in Turijn streed Canada niet met de VS om goud, maar met Zweden.

Amerikaanse ijshockeysters doen vlak voor tijd nog iets terug

De Amerikaanse ijshockeysters voerden de druk op en Amanda Kessel maakt er na een spervuur van schoten nog 3-2 van. Maar met nog 12 seconden op de klok is dat vermoedelijk te laat om Canada van het goud af te houden.

Ellende Shiffrin houdt aan: ze valt ook uit op slalom

De vrouwen van de combinatie zijn ondertussen begonnen aan de slalom. Na de afdaling, eerder vandaag, stond de Oostenrijkse Christine Scheyer aan de leiding, voor de Tsjechische Ester Ledecká.

De in Peking nog succesloze Mikaela Shiffrin stond vijfde, maar het malheur van de Amerikaanse houdt aan: ze gaat onderuit en zal de Olympische Spelen dus verlaten zonder individuele medaille.

De 26-jarige Shiffrin deed aan alle vijf individuele ski-onderdelen mee, maar won niets. Op de slalom en de reuzenslalom slaagde ze er ook al niet in om de finish te halen. Ze was er daarom op gebrand om op de combinatie wel een goede prestatie neer te zetten, maar opnieuw gaat het dus mis.

De winnares van olympisch goud in 2014 (slalom) en 2018 (reuzenslalom) is van plan om zaterdag nog wel mee te doen aan de landenwedstrijd.

Derde en laatste periode ijshockeyfinale vrouwen

In het Wukesong Sportcentrum is de derde en laatste periode van de ijshockeyfinale tussen de vrouwen van Canada en de VS bezig.

Canada leidt met 3-1. Wordt het nog spannend? Kijk nu live naar de ijshockeyfinale.

IJshockeyfinale (v) krijgt weer wat spanning

De Amerikaanse vrouwen weten te scoren en zullen daardoor weer geloof krijgen in meer. De stand, met nog 3 minuten in de tweede periode, is 3-1.

En dan is het rust.

Wüst niet gekozen in atletencommissie IOC

Ireen Wüst heeft niet genoeg voorkeursstemmen gekregen om een plaats in de atletencommissie van het IOC te krijgen. De Franse Martin Fourcade, (biatlon) en de Zweedse Frida Hansdotter (skiën) kregen de meeste stemmen.

Wüst was een van de zestien kandidaten voor twee zetels bij de verkiezingen. Fourcade en Hansdotter zullen acht jaar lang de olympische atleten vertegenwoordigen. Ongeveer 3.000 sporters hebben een stem uitgebracht.

Wüst was door het NOC*NSF voorgedragen. "Het is een eer dat ik ben voorgedragen", liet ze in oktober weten. "Door mijn deelname aan vier Olympische Spelen weet ik als geen ander wat atleten nodig hebben om op het hoogste niveau te presteren."

IJshockeyfinale (v): Canada op rozen

En dan is het al 3-0. Weer Poulin die scoort.

IJshockeyfinale (v): Amerikaanse vrouwen op jacht naar aansluiting

IJshockeyfinale: Canada-VS, Marie-Philip Poulin maakt de goal

IJshockeyfinale (v): rust

De Canadese vrouwen hebben vooralsnog niets te vrezen van de Amerikaansen. De stand na de eerste periode: 2-0.

Brittany Bowe vertrouwt op goud

De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe is wereldrecordhoudster op de 1.000 meter en daarom ook één van de topfavorieten om goud te veroveren, later deze ochtend.

Belangrijkste ritten 1.000 meter vrouwen

Rit
3. Ekaterina Sloeva Antoinette de Jong
10. Olga Fatkoelina Jekaterina Aidova
11. Kimi Goetz Jutta Leerdam
12. Andzelika Wójcik Ireen Wüst
13. Miho Takagi Angelina Golikova
14. Qishi Li Nao Kodaira
15. Darja Katsjanova Brittany Bowe

IJshockeyfinale (v): Canada op 2-0

De Canadese vrouwen leiden vroeg in de wedstrijd lal met 2-0. Poulin, de aanvoerdster, is de maker van het doelpunt.

Van der Poel kritisch bij thuiskomst

Nils van der Poel

Schaatser Nils van der Poel vergelijkt de Spelen in Peking met die van 1936 in nazi-Duitsland. De tweevoudig olympisch kampioen sprak bij thuiskomst in Zweden tegenover Aftonbladet zijn onvrede uit over de organisatie van het evenement.

De ijshockeyfinale (v) is begonnen

De ijshockeyfinale bij de vrouwen gaat tussen Canada en de Verenigde Staten en is iets over 05.00 uur begonnen. De stand is 1-0 voor Canada.

In de groepsfase kwamen deze landen elkaar ook al tegen. De Canadese vrouwen wonnen die wedstrijd met 4-2.

Erin Ambrose van Canada

Laatste kans voor Mikaela Shiffrin

Mikaela Shiffrin

De Olympische Spelen verlopen tot nu toe teleurstellend voor skigrootheid Mikaela Shiffrin.

Bij de slalom en reuzenslalom kwam Shiffrin niet in de uitslag voor. Op de Super G eindigde ze slechts als negende en op de afdaling moest ze het doen met een achttiende klassering.

Op de combinatie krijgt ze de laatste kans om een medaille te winnen. Op de afdaling eindigde Shiffrin als vijfde. Ze zal dus alles uit de kast moeten halen op de slalom om een medaille te veroveren. Vier jaar geleden veroverde ze het zilver op dit onderdeel. Goud won ze in 2018 ook, op het onderdeel reuzenslalom.

Uitslag afdaling:

1. Christine Scheyer (Oos)
2. Ester Ledecká (Tsj)
3. Ramona Siebenhofer (Oos)

Om 07.00 uur begint het tweede onderdeel (slalom).

De halve finalisten bij curling zijn bekend

De halve finalisten bij de curlingmannen zijn bekend. Groot-Brittannië eindigt als eerste in de groep. Zweden (twee), VS en Canada (gedeeld derde) completeren de halve finales.

De halve finales worden vandaag gespeeld. Om 13.05 uur.

Groot-Brittannië - Verenigde Staten

Zweden - Canada

Regerend olympisch kampioen gestopt

De olympisch kampioene op de 1.000 meter van vier jaar geleden doet niet meer mee. Jorien ter Mors won tijdens de Spelen in Pyeongchang (al werd het schaatsen georganiseerd in Gangneung) de kilometer voor Nao Kodaira en Miho Takagi.

De nummers twee en drie van vier jaar geleden verschijnen vandaag wel aan de start.

Jorien ter Mors won goud in 2018

Loting belangrijkste ritten 1.000 meter

Rit
3. Ekaterina Sloeva Antoinette de Jong
10. Olga Fatkoelina Jekaterina Aidova
11. Kimi Goetz Jutta Leerdam
12. Andzelika Wójcik Ireen Wüst
13. Miho Takagi Angelina Golikova
14. Qishi Li Nao Kodaira
15. Darja Katsjanova Brittany Bowe

Er wordt vandaag weer geschaatst

Jutta Leerdam

Het is vandaag weer de beurt aan de langebaanschaatsers met vanaf 09.30 uur de 1.000 meter voor vrouwen. Grote favorieten zijn Brittany Bowe en Miho Takagi, maar ook de Nederlandse vrouwen doen een gooi naar de medailles.

Antoinette de Jong komt al in de derde rit in actie. Ireen Wüst komt morgen tijdens haar laatste olympische wedstrijd uit tegen Andzelika Wojcik. De Nederlandse en Poolse schaatsster zijn op de 1.000 meter aan elkaar gekoppeld in de twaalfde van in totaal vijftien ritten. Jutta Leerdam, regerend wereldkampioene, schaatst in de race direct voor Wüst.

Leerdam staat nooit onbevangen op het ijs: 'Nu beter dan toen ik wereldkampioene werd'

Welkom!

Het is alweer dag 13 van de Olympische Winterspelen in Peking. Het doven van de olympische vlam gloort aan de horizon, maar voor het zover is, is er nog genoeg sport om te beleven.