NOS Nieuws

Aflossingsvrije hypotheek in trek door verhitte huizenmarkt: 'Een blijvertje'

Na jaren van ontmoedigingsbeleid is de (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek weer in trek, vooral onder huizenkopers en -bezitters onder de 35 jaar, zegt De Hypotheker op basis van eigen cijfers. Dat komt volgens de grootste hypotheekadviseur van Nederland door de lage hypotheekrente en de oververhitte huizenmarkt.

Veel mensen vroegen een aflossingsvrije hypotheek aan om hun bestaande hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld om hun huis te verbouwen. Dat waren er in 2021 ruim twee keer zoveel als een jaar eerder. De Hypotheker houdt er gezien de verhitte huizenmarkt rekening mee dat de aflossingsvrije hypotheek "een blijvertje" is.

Ook onder mensen die een nieuw huis kopen, wordt deze hypotheekvorm populairder. Het aantal huizenkopers onder de 35 jaar dat vorig jaar zo'n hypotheek nieuw heeft aangevraagd, steeg met ruim een kwart ten opzichte van 2020.

Verduurzamen of verbouwen

Het gaat volgens De Hypotheker in totaal om een paar duizend aflossingsvrije hypotheken. "Opzienbarend", zegt een woordvoerder. "In deze woningmarkt daalt het aantal transacties. En in deze leeftijdsgroep groeit het aandeel mensen met een aflossingsvrije hypotheek."

De toename is te verklaren door de hoge huizenprijzen. "Hierdoor investeren jongeren liever in hun bestaande huis, door dat te verbouwen of te verduurzamen. Vanwege de lage maandlasten bij aflossingsvrije hypotheek, is dit een aantrekkelijke manier om dat te bekostigen."

De aflossingsvrije hypotheek is niet zonder risico. Bij deze financieringsvorm zijn de maandlasten lager dan bij andere hypotheekvormen, maar na afloop van de lening is er soms nog niets van de schuld afgelost. De AFM waarschuwde een jaar geleden dat daarom gedwongen verhuizing dreigt voor bijna 80.000 huishoudens.

Deze hypotheekvorm werd de afgelopen jaren dan ook ontmoedigd. De publiekscampagne 'aflossingsblij' van Nederlandse banken en verzekeraars liep twee jaar lang en moest Nederlanders bewust maken van de risico's van de aflossingsvrije hypotheek.

'Maak een plan'

Die campagne liep af in 2019, maar banken benaderen op de achtergrond nog altijd mensen van wie de aflossingsvrijehypotheek de komende jaren afloopt en die daardoor in de problemen kunnen komen, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

"Maar ook voor mensen die nu zo'n hypotheek afsluiten blijft het belangrijk vooraf goed na te denken over hun financiële situatie over dertig jaar; vraag jezelf af, hoe sta ik er dan voor en kan ik die last dan dragen? Maak echt een plan."

De Hypotheker erkent de risico's, ook nu maar maximaal 50 procent van de woningwaarde ermee kan worden gefinancierd.

"Wij waarschuwen starters omdat zij relatief veel lenen ten opzichte van hun woningwaarde. Ook is het aflossingstempo lager. Bij een onverwachte snelle verkoop, blijft veel schuld over. Het is echt een langetermijnkeuze, waarbij je moet beschikken over voldoende geld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl