NOS Nieuws

Grootste stijging hypotheekrente in een week tijd sinds 2008

Bijna alle banken en andere hypotheekverstrekkers hebben deze week hun hypotheekrente verhoogd. En daardoor steeg de gemiddelde hypotheekrente van 1,58 procent vorige week naar 1,74 procent deze week, zegt hypotheekadviseur De Hypotheekshop. Zo'n stijging in een week tijd is sinds 2008 niet meer voorgekomen, aldus deze adviseur.

Rentetarieven, zoals bijvoorbeeld de rente op staatsobligaties, zijn de laatste tijd aan het stijgen. Dat komt door het herstel van de economie, de hoge inflatie en het vooruitzicht dat centrale banken zoals de ECB en de Amerikaanse Federal Reserve hun stimuleringsmaatregelen gaan afbouwen.

Door die stijgende rentes komen de winstmarges voor hypotheekaanbieders onder druk te staan, aldus De Hypotheekshop. "Met als gevolg dat geldverstrekkers deze week massaal de hypotheekrente verhoogden. Waren we de laatste jaren gewend geraakt aan wijzigingen met 0,05 procentpunt, deze week waren verhogingen met 0,2 tot 0,5 procentpunt opeens de standaard."

Oversluiten

De stijgende rente leidt ook tot een toename van het aantal hypotheekaanvragen. Veel mensen willen nu, voor de rente verder stijgt, hun hypotheek oversluiten met een vaste rente voor de komende tientallen jaren. "Lag het landelijk gemiddelde de afgelopen jaren rond de 10.000 aanvragen per week, dit jaar zijn 13.000 tot 14.000 aanvragen tot dusver gebruikelijk. En de huidige week zal naar verwachting zelfs met meer dan 20.000 aanvragen de boeken in gaan", zegt De Hypotheekshop.

Historisch gezien is de rente met minder dan twee procent nog steeds zeer laag. Tot tien jaar geleden was een rente van vier tot zes procent heel normaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl