Liz Cheney en Adam Kinzinger
NOS NieuwsAangepast

Republikeinen bestraffen Trump-critici in eigen gelederen

De Republikeinse partij in de VS doet twee van zijn eigen vertegenwoordigers in het Congres in de ban. Het partijbestuur had dat voorgesteld, omdat de twee kritiek hebben op voormalig president Trump.

Liz Cheney en Adam Kinzinger, beiden lid van het Huis van Afgevaardigden, zitten als enige Republikeinen in de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar. Ook stemden zij beiden na die actie van aanhangers van president Trump voor het afzetten van de president. Trump heeft de bestormers volgens hen opgehitst.

Het belangrijkste partijorgaan, de Republican National Committee (RNC), heeft een resolutie aangenomen die de twee beschuldigt van "deelname aan een door Democraten geleide vervolging van burgers die een legitiem politiek debat nastreefden". De resolutie werd in een mondelinge stemming met een grote meerderheid aangenomen.

De RNC is binnen de Republikeinse Partij onder meer verantwoordelijk voor de fondsenwerving en de verkiezingsstrategie. Nu de resolutie is aangenomen, kunnen de twee steun binnen de partij voor een eventuele herverkiezing vergeten. Kinzinger is geen kandidaat meer, Cheney wel. Trump steunt de kandidaat in Wyoming die het daar tegen haar opneemt.

Steun

Niet alle Republikeinen hebben Cheney en Kinzinger de rug toegekeerd. "Een partij die gewetensvolle personen de mond snoert, moet zich schamen", twitter senator Mitt Romney.

Zeker 71 Republikeinen in het Congres doneerden vorig jaar geld aan Republikeinse kandidaten die Trump wilden afzetten, zegt persbureau Reuters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl