Liz Cheney
NOS Nieuws

Trump-kritiek kost Republikeinse prominent Cheney haar positie

De Republikein Liz Cheney is weggestemd uit een belangrijke functie binnen de partij. Zij was de nummer drie van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, maar werd weggestuurd door haar partijgenoten vanwege kritiek op oud-president Trump.

Cheney was de hoogste Republikein die in januari voor een afzettingsprocedure stemde, vanwege Trumps rol in het aanjagen van de aanval op het Capitool van 6 januari. Dat is een van de redenen dat haar partijgenoten haar nu hebben weggestemd.

De dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney, die tijdens de presidentstermijn van Trump hem altijd loyaal steunde, was ook een van de prominente partijleden die niet meegingen in het verhaal van Trump dat de presidentsverkiezingen frauduleus waren verlopen. Voor die claims zijn nooit bewijzen gevonden.

Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Trump nooit meer president wordt.

Liz Cheney, in reactie op de stemming

De afgelopen dagen zei Cheney al dat Trumps beweringen over fraude "ons democratisch systeem vergiftigden" en dat iedereen die een dergelijke uitspraak doet "een grote leugen verspreidt".

In een reactie op de stemming van vandaag zei ze dat het land juist een sterke Republikeinse partij nodig heeft. "Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Trump nooit meer president wordt. Het is belangrijk dat wie wordt gekozen trouw is aan de grondwet. We kunnen ons niet laten afremmen door de leugens van een gevaarlijke oud-president."

Cheney: 'Alles om te voorkomen dat Trump weer in het Witte Huis komt'

Wie Cheney nu gaat opvolgen, is nog niet duidelijk. De Republikeinse fractievoorzitter Kevin McCarthy heeft afgevaardigde Elise Stefanik aangeprezen. Maar sommige Republikeinen hebben kritiek op Stefanik geuit omdat ze niet in de pas zou lopen met de conservatieven binnen de partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl