NOS Nieuws

Wekdienst 31/1: Code oranje om storm • Overleg burgemeesters over carnaval

Goedemorgen! Vanwege storm Corrie geldt code oranje voor Noord-Holland, het Waddengebied, Friesland en het IJsselmeer. En justitieminister Yesilgöz praat met burgemeesters over hoe carnaval kan worden gevierd.

Allereerst het weer: in de ochtend geldt er dus code oranje voor het noordwesten van het land en de provincies rond het IJsselmeer. De wind bereikt daar soms stormkracht. Ook landinwaarts waait het met windkracht 6 fors. Enkel in het noordoosten is het wat kalmer. In de loop van de middag neemt de windkracht langzaam af. De temperatuur schommelt zo rond de 7 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het KNMI heeft voor Noord-Holland, Friesland en het Waddengebied code oranje afgegeven vanwege storm Corrie. Voor de rest van Nederland geldt code geel. Vanwege hoogwater wordt een aantal stormvloedkeringen gesloten.
  • In Frankrijk begint het proces tegen een ex-militair die in 2017 een meisje van 8 jaar zou hebben ontvoerd en vermoord. Ook is hij mogelijk verantwoordelijk voor nog tientallen andere verdwijningen en onopgeloste moorden.
  • Minister van Justitie Yesilgöz praat met burgemeesters over hoe carnaval kan worden gevierd. Het kabinet wil voorkomen dat de regels per gemeente of regio verschillen.

Wat heb je gemist?

Het vaccinatieprogramma tegen HPV-kanker is uitgebreid. Tot nu toe was het alleen voor meisjes bedoeld, vanaf februari kunnen ook jongens een vaccin tegen het humaan papillomavirus krijgen. Vandaag worden de eerste uitnodigingen verstuurd.

Nu er steeds meer bekend is over alle verschillende vormen van kanker die door HPV kunnen ontstaan is besloten het programma uit te breiden. Zo krijgen steeds meer jonge mannen de diagnose peniskanker.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Spotify besloot afgelopen weekeinde te reageren op de boycot van verschillende artiesten, die hun muziek van de dienst haalden omdat ze vinden dat Spotify te weinig doet tegen desinformatie. Gebruikers worden onder meer naar een pagina met informatie over het coronavirus verwezen bij podcasts die over covid-19 gaan. Het is de vraag of het genoeg is getuige het statement van Nils Lofgren, gitarist uit de beroemde E Street Band van Bruce Springsteen, die zich recent ook aansloot bij het protest dat door muziekicoon Neil Young werd gestart.

Hij schrijft in zijn statement dat muziek een "heilig wapen" tegen desinformatie is en riep alle andere artiesten ook op muziek van Spotify te halen. Ondertussen reageerde ook de Britse zanger James Blunt op de voor hem kenmerkende manier op de boycot: met een flinke dosis zelfsport. Blunt, bekend van zijn megahit You're Beautiful uit 2005, dreigde uit protest juist wél nieuwe muziek uit te brengen op Spotify als de muziekdienst geen actie onderneemt:

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl