Wüst en Hendriks tevreden met afhandeling schaatsrel: 'Goed over gesproken'
"Het is geweest en we hebben er goed over gesproken." Ireen Wüst wil niet veel woorden vuilmaken aan de ophef die afgelopen week ontstond rond de achtervolgingsploeg bij de vrouwen.
In een video over Team Zaanlander, de schaatsploeg van onder anderen Irene Schouten en trainer Jillert Anema, klonk kritiek op de rol die Wüst speelde in de ploegenachtervolging en er was kritiek op bondscoach Jan Coopmans. Bij de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City had de binnenkort afzwaaiende routinier naar de zin van de Zaanlanders te weinig haar voorgangster geduwd.
"Mijn inzet zal als altijd niet anders zijn", besluit Wüst (Team Reggeborgh), die samen met Antoinette de Jong (Jumbo-Visma) en Schouten de ploegenachtervolging in Peking gaat rijden. De wedstrijd staat op 15 februari gepland.
Schouten had eerder al gereageerd op de video. "Het is niet netjes hoe ze in die aflevering wordt neergezet. Dat is heel lullig voor haar." Van de suggestie dat Team Zaanlander Wüst liever kwijt dan rijk is in de ploegenachtervolging wilde ze niets weten. "Dat is echt totaal niet zo. En dat weet Ireen ook."
'Zakt door ondergrens'
Ook Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, ging in op de ontstane ophef. "Er zijn best pijnlijke dingen gezegd, waarvan we vinden dat het niet hoort. Het zakt door de ondergrens als het gaat over goed gedrag en respectvol zijn naar elkaar."
Maar volgens Hendriks is er een 'goed gesprek' geweest met de betrokkenen. "Iedereen is open en eerlijk geweest en er zijn excuses aangeboden. Ik ben blij dat ook Coopmans en Wüst zich eroverheen hebben gezet."
Hendriks heeft er bewust voor gekozen het met een gesprek op te lossen en niet mensen naar huis te sturen. "Natuurlijk had ik dat kunnen doen, maar ik denk niet dat dat in het belang is van de ploeg. We zijn hier om als team zo goed mogelijk te presteren. Dat is wat ik voor ogen moet houden."
Succesvolste olympiër
Ook Wüst heeft een duidelijk doel voor ogen voor de Winterspelen, die vrijdag van start gaan in Peking. Ze mag zich met vijf gouden, vijf zilveren en één bronzen medaille al onbetwist de succesvolste Nederlandse olympiër noemen, maar ze wil meer. Ze hoopt er nog twee medailles aan toe te voegen. "Op de 1.500 meter en de ploegenachtervolging."
Dat ze na de Spelen stopt als schaatsster speelt nog geen rol in het hoofd van Wüst. "Ik ben daar totaal niet mee bezig. De Spelen zijn een heel groot doel van mij. De vorige Spelen waren al uniek en als het nu nog een keer lukt, maakt dat het nog bijzonderder."