Irene Schouten op het olympische ijs in Peking ANP

"Waarom moet ik mijn excuus aanbieden?" Irene Schouten is oprecht verbaasd als dat geopperd wordt. Maar ze heeft natuurlijk wel contact opgenomen met Ireen Wüst, voegt ze eraan toe.

In een video over Team Zaanlander, de ploeg van Schouten en ook de soms wat onbehouwen uit de hoek komende trainer Jillert Anema, die dinsdag online kwam, klonk onvervalste kritiek door op de rol die Wüst speelde in de ploegenachtervolging. Bij de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City had de binnenkort afzwaaiende routinier naar de zin van de Zaanlanders te weinig haar voorgangster geduwd.

Lullig

"Dinsdag kwam die uitzending", vertelt Schouten, inmiddels staand in de olympische schaatshal in Peking. "Ik heb 'm gezien en toen direct contact met Ireen opgezocht. Want het is niet netjes hoe ze in die aflevering wordt neergezet. Dat is heel lullig voor haar."

Schouten: 'Heel lullig zoals Wüst in die aflevering werd neergezet' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De eerste Nederlandse olympiërs, onder wie de schaatsdelegatie, zaten al in het vliegtuig richting China, toen er in Nederland enige ophef over de video ontstond. "Maar voor ons was dat toen al oud nieuws", bevestigt Schouten.

En daarmee was de zaak voor haar ook uit de wereld. Van de suggestie dat Team Zaanlander, waartoe ook Melissa Wijfje behoort, Wüst liever kwijt dan rijk is in de ploegenachtervolging wil ze niets weten. "Dat is echt totaal niet zo. En dat weet Ireen ook."

Effe wennen

En dus kan de aandacht naar de schaatshal waar de 29-jarige Noord-Hollandse haar eerste schreden zet. "Een heel mooie hal", luidt haar recensie. "Het is natuurlijk wel effe wennen, omdat je nog een beetje een jetlag hebt, maar ik heb wel weer zin om te schaatsen."

En dat zou zomaar eens kunnen leiden tot een hele trits medailles, van de duurste soort nog wel. Schouten geldt als favoriete voor de drie en vijf kilometer en maakt ook op de massastart en - jawel - ploegenachtervolging kans op goud. "Ik hoop de volgende dagen beetje bij beetje beter te worden en dan hoop ik uiteindelijk dat dit 'mijn baan' wordt."

STER reclame