Jan Coopmans, bondscoach der schaatsers Orange Pictures

Schaatsbondscoach Jan Coopmans, verantwoordelijk voor de ploegachtervolging en de massastart, is boos over uitspraken van Irene Schouten en haar coaches Jillert Anema en Arjan Samplonius. Het drietal laat zich in de laatste aflevering van de videoserie van Team Zaanlander negatief uit over tal van zaken. Ireen Wüst wordt verweten niet erg mee te denken in het teambelang bij de achtervolgingsploeg.

"Wat daar gesuggereerd wordt over Ireen Wüst, daar klopt echt geen donder van", zegt Coopmans tegen De Telegraaf vlak voor het vertrek naar de Olympische Spelen in Peking. "Ik begrijp niet hoe ze dit zo naar buiten hebben kunnen brengen. Ireen zet zich al jaren keihard in voor de ploeg. Ze knokt altijd tot de laatste centimeter. Wat in die video wordt gezegd, zit volledig naast de werkelijkheid."

"En wat ik ook erg vind, is dat Ireen niet om een reactie is gevraagd op alle kwalijke uitspraken die over haar worden gedaan. Ik heb even bij haar geïnformeerd en ze wist van niets."

Zware val Salt Lake City

Ook de harde val van Coopmans op het ijs van Salt Lake City begin december komt in de aflevering ter sprake. Hij werd daar door een Poolse schaatsster omver gereden en moest met een hersenschudding naar het ziekenhuis.

De ongelukkige val van Jan Coopmans in Salt Lake City in beeld:

Poolse schaatsster glijdt Nederlandse coach Coopmans hard onderuit

"Ik wist niet wat ik zag", zegt Coopmans. "Het leek een soort leedvermaak over mijn valpartij. Dat soort dingen kunnen echt niet, hè. Dit is niet volgens de olympische gedachte en de normen en waarden die we nastreven binnen TeamNL. Ik schrok ervan."

'Paar valiumtabletjes'

In de videoserie over Team Zaanlander doet Jillert Anema meerdere opvallende uitspraken. Zo zegt hij dat het belang van Olympische Spelen wordt opgeklopt door de media en dat de Spelen niet belangrijker zijn dan de strijd om de wereldbeker. "Als je de wereldkampioen bent, ben je de beste van de wereld. Punt uit."

Ook zegt hij dat hij dat lotingen en omstandigheden op de ijsbaan worden gemanipuleerd. "Dan zie je dat één team alle binnenbochten heeft. Dat doet men met opzet. Dan denk ik: wat zijn jullie een zielig zooitje bij elkaar..."

ANP

Volgens Coopmans gaat Anema zijn boekje ver te buiten. "Jillert is weleens onnavolgbaar, maar hij beschuldigt nu ook collega-coaches van corrupt gedrag en het manipuleren van lotingen. Mensen, toch... Je kunt toch wel een beetje normaal doen? Misschien moet hij af en toe een paar valiumtabletjes nemen, zodat hij wat tot rust komt. De manier waarop er wordt gescholden, getierd en geroddeld vind ik volkomen respectloos. Ik snap het doel ervan ook niet."

Coopmans wil bij aankomst in Peking zo snel mogelijk met de twee trainers van de schaatsploeg en de vrouwelijke leden van de Nederlandse achtervolgingsploeg om de tafel.

STER reclame