NOS NieuwsAangepast

Weer meer inzet op fijnmazig vaccineren: ‘Echt heel belangrijk’

  • Nasrah Habiballah

    correspondent Rotterdam-Den Haag

  • Nasrah Habiballah

    correspondent Rotterdam-Den Haag

Nu de piek van de boostercampagne achter de rug is, zet de GGD weer meer in op het fijnmazig vaccineren. Dus niet boosteren in grote priklocaties, maar juist in buurthuizen, kerken, moskeeën en andere vertrouwde plekken in wijken waar de vaccinatiegraad laag is.

Ook bij de eerste en tweede prik zette de GGD in op het fijnmazig vaccineren, zegt Eva Reekers van de GGD Rotterdam-Rijnmond: "Het helpt echt als je mensen kunt bereiken op plekken die ze zelf prettig vinden. Dan kom je met ze in gesprek en dan kan je vaak prima uitleggen waarom een vaccin nodig is."

Gemiddeld is de vaccinatiegraad in Rotterdam lager dan in de andere grote steden. Vooral in de kwetsbare wijken laten relatief weinig mensen zich vaccineren. Maar met de fijnmazige aanpak kon de GGD de 'vaccinatie-kloof' wel enigszins dichten: "Het is nog steeds lastig, maar ik weet zeker dat de vaccinatiegraad nog veel lager zou zijn als we hier niet zo intensief hadden gestaan", zegt Reekers.

Veel buurtbewoners twijfelen over het nut van de boosterprik in de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken:

'Ik denk dat mijn punten sterker zijn dan die van de huisarts'

De mensen die zich voor de eerste twee prikken lieten overtuigen staan niet automatisch in de rij voor een boosterprik, merkt de GGD: "We zien dat de wijken die bij de eerste en tweede prik achterbleven ook nu weer achterblijven met de booster. De redenen zijn divers maar lijken veel op de verhalen die we ook hoorden over de eerste twee prikken. Dat je er ziek van zou kunnen worden bijvoorbeeld."

Volgens Reekers komt er bij de booster nog bij dat mensen zich afvragen waar het stopt. "Er is een gebrek aan toekomstperspectief. Mensen dachten dat twee prikken genoeg zouden zijn, nu komt daar een derde bij en je weet niet of dat de laatste is. Mensen denken dan: 'ik weet niet waar het heen gaat dus ik ga hier nu niet in mee.'"

Mensen begrepen het woord booster niet. Ze dachten dat het iets heel anders was dan de eerste prikken. Of weer een ander merk ofzo.

Bunyamin Meral, huisarts

En dus wordt het oude netwerk van sleutelfiguren en vertrouwde gezichten ingezet om een booster-kloof te voorkomen. Huisarts Bunyamin Meral is een van die vertrouwde gezichten. Vanaf het begin van de vaccinatiecampagne zet hij zich in zijn wijk in Rotterdam-West in voor het fijnmazig vaccineren. "In kwetsbare wijken wonen veel mensen die ongeschoold zijn, hun hele leven keihard moeten werken en relatief veel gezondheidsproblemen hebben. Ze komen dus vaak naar de huisarts met vragen en dan heb je al een goede band met ze. Patiënten vertrouwen je en luisteren naar je.", zegt Meral.

"We krijgen toch weer veel vragen over de booster, waarom deze prik nu weer nodig is. En wat er dan precies in zit. We merkten ook dat veel mensen het woord booster niet begrepen. Ze dachten dat het iets heel anders is dan de eerste prikken. Of weer een ander merk ofzo", aldus Meral.

Geen smartphone of DigiD

Volgens Meral ligt het niet alleen aan het vertrouwen, maar ook aan de bereikbaarheid. "In deze wijken hebben veel mensen geen smartphone of DigiD. Of ze weten niet hoe ze een afspraak moeten maken en hebben niemand om ze wegwijs te maken. Dat was bij de eerste twee prikken voor veel mensen een probleem en dat is bij de booster ook een probleem."

Dat veel mensen wel willen maar het simpelweg lastig vinden om hun weg te vinden, merkte Meral ook toen hij en zijn collega's zelf met de boostercampagne in de wijk begonnen: "Wij zagen al vrij snel dat onze mensen niet naar die grote priklocaties gaan. Toen hebben wij besloten om onafhankelijk van de GGD, in onze wijken een boostercampagne op te zetten. Vier dagen lang prikten we zonder afspraak en daar kwamen per dag vaak zo'n 800 mensen op af. Allemaal mensen die zelf graag wilden."

Toen de GGD het fijnmazig vaccineren noodgedwongen op een laag pitje zette vanwege de boostercampagne, gingen Meral en zijn collega's door. Ze gaven voorlichting op markten, buurthuizen en moskeeën. Hij is blij dat de GGD nu weer terug is: "Fijnmazig vaccineren is echt heel erg belangrijk. 99 procent van de mensen gaat na een gesprek een prik halen, maar dat steuntje in de rug hebben ze wel echt nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl