Nog veel onduidelijk over situatie op Tonga, nog dagen problemen met communicatie
Australië en Nieuw-Zeeland hebben vliegtuigen naar de eilandengroep Tonga gestuurd om te bekijken hoe de situatie daar nu is. Tonga werd zaterdag getroffen door een tsunami als gevolg van een onderzeese vulkaanuitbarsting. Over de situatie daar is nog veel onduidelijk.
Het lijkt er volgens de Australische minister voor de Stille Oceaan vooralsnog niet op dat er veel doden zijn gevallen, maar er is volgens hem wel veel schade aan huizen rond het kustgebied. Ook vakantieresorts hebben volgens hem behoorlijke schade opgelopen. Wel lijkt de luchthaven van Tonga in relatief goede staat. Er zijn geen berichten over doden, maar wel wordt een Britse vrouw vermist.
De grootste zorg is op dit moment de aanwezigheid van as, waardoor de kwaliteit van het drinkwater sterk is aangetast. Ook de luchtkwaliteit bij de eilandengroep is na de uitbarsting fors verslechterd. "Veel mensen weten niet dat as giftig is", zegt de zaakgelastigde van Tonga in Australië.
De internationale hulp voor Tonga komt inmiddels op gang:
De communicatie met Tonga is vrijwel onmogelijk doordat de enige onderzeese glasvezelkabel naar de eilandengroep beschadigd is. Het kan volgens de beheerder ervan een tot drie weken duren voor de kabel weer hersteld is.
De kabel moet door een schip omhoog worden gehaald en het is nog onduidelijk of de situatie rond de uitgebarste vulkaan inmiddels veilig genoeg is. Satellietverbindingen bieden geen soelaas, door een dikke aswolk die rond de eilandengroep hangt. Daardoor kunnen apparaten op de grond nu geen verbinding maken met een communicatiesatelliet.
Door de communicatieproblemen zijn er ook nog geen beelden van de situatie op de eilandengroep beschikbaar.
Dit zijn beelden van de kort voor de vulkaanuitbarsting:
Ondertussen is ook nog onduidelijk aan welke hulp de eilandengroep vooral behoefte heeft. De levering ervan wordt verder bemoeilijkt door het coronavirus. Tonga heeft coronavirus tot nu toe buiten de deur weten te houden. Daardoor moet iedere vorm van hulp eerst in quarantaine.
Het is volgens de zaakgelastigde van Tonga ook onwaarschijnlijk dat buitenlands personeel toestemming krijgt om vliegtuigen die eventueel in Tonga zouden landen te verlaten.
De uitbarsting van de vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai leidde tot tsunamiwaarschuwingen in meerdere landen in en rond de Stille Oceaan. In Peru zijn door de golven twee vrouwen om het leven gekomen. In verschillenden landen wordt schade gemeld.
Van Japan en Nieuw-Zeeland tot aan de VS en Peru hebben kustgebieden rond de Stille Oceaan te kampen met de gevolgen van een tsunami: