De Australische regering zegt dat het er op lijkt dat de tsunami op Tonga van gisteren niet tot een groot aantal slachtoffers heeft geleid. "In deze eerste fase hebben we gelukkig geen berichten dat er veel slachtoffers zijn gevallen. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar er is nog maar weinig informatie over eilanden die verder weg liggen", zei de minister voor de Stille Oceaan Zed Seselja. Australië stuurt een een vliegtuig om de schade op te nemen.

De tsunami in het eilandenrijk was het gevolg van een onderzeese vulkaanuitbarsting. Er werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven. Bewoners vluchtten naar hoger gelegen gebieden.

De communicatiemogelijkheden zijn nog altijd beperkt. De door de vulkaan uitgestoten as belemmert het zicht vanuit de lucht op de eilanden.

Aslaag

Materiële schade is er in ieder geval wel. Schepen en winkels aan de kust raakten beschadigd en in de hoofdstad Nuku'alofa ligt een dikke laag vulkanische as, zei Ardern. De as heeft ook de drinkwatervoorraden verontreinigd.

Een vrouw die in de buurt van de hoofdstad woont heeft gisteren een video op Facebook geplaatst. "De situatie is slecht", zegt ze. "We moeten binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden, omdat het gevaarlijk is. Bij de uitbarsting stond iedereen aan de grond genageld." Op de beelden die ze livestreamde, is te zien dat het as en kleine stukjes steen regent.

Save the Children maakt zich zorgen. De hulporganisatie zegt dat de luchtkwaliteit in het getroffen gebied de komende weken "heel ongezond" is en dat kinderen daar veel last van hebben. Inwoners krijgen het advies om binnen te blijven, mondkapjes te dragen en alleen water uit flessen te drinken.

Tsunamiwaarschuwingen

Na de uitbarsting stuurden meerdere landen in en rond de Stille Oceaan tsunamiwaarschuwingen uit.

In Noord- en Centraal-Peru kwamen in kustgebieden meerdere woningen en bedrijven blank te staan:

Tsunami Tonga richt schade aan in Peru, Japan en VS: 'Het water kwam tot aan mijn knieën'

De vulkaanuitbarsting heeft twee levens geëist in Peru, 10.000 kilometer verderop. De lichamen zijn door agenten gevonden op een strand even ten zuiden van de hoofdstad Lima. De golven waren daar abnormaal hoog, zegt de politie van Peru op Twitter.

Volgens de nationale radio- en tv-zender RPP zijn de twee slachtoffers vrouwen, horend bij twee gezinnen die een dagje naar het strand gingen, ondanks waarschuwingen dat niet te doen. De vrouwen konden niet zwemmen. Rond 15.00 uur werden ze door golven gegrepen en meegevoerd.

Ook in Japan en andere eilandgroepen dan Tonga richtten tsunami's schade aan. Voor zover bekend zijn daar geen slachtoffers gevallen.

STER reclame