NOS NieuwsAangepast

Tsunami op Tonga-eilanden door onderzeese vulkaanuitbarsting

Door een vulkaanuitbarsting in de Stille Oceaan zijn er hevige golven ontstaan bij Tonga, een eilandengroep ten zuidoosten van Fiji. De autoriteiten waarschuwden voor een tsunami.

Bewoners zijn naar hoger gelegen gebied getrokken. Onder hen is ook koning Tupou VI, die door politieagenten en militairen vanuit zijn paleis aan de kust is geëvacueerd, meldt een lokale nieuwssite. Of er gewonden zijn gevallen, is niet bekend. Het Nieuw-Zeelandse leger zegt paraat te staan en klaar te zijn om te helpen. In Tonga wonen een kleine 106.000 mensen.

Op deze video is te zien hoe hekken omvallen door het water en hoe automobilisten eraan proberen te ontkomen:

Het gaat om de vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, waarvan de mond deels onder het zeeoppervlak ligt. Op satellietbeelden is de uitbarsting te zien, waardoor grote aswolken ontstonden. Het zeewater eromheen is door de kracht van de uitbarsting weggeduwd.

Bekijk hieronder satellietbeelden van de vulkaanuitbarsting:

Ooggetuigen op de eilanden zagen asregens, donkere wolken, bliksemschichten en stormachtige golven, schrijven ze op Twitter. De stormgeluiden van de uitbarsting zouden ook in Fiji te horen zijn geweest.

Na de uitbarsting bereikten golven van ongeveer een meter hoog de Tonga-eilanden. Op beelden is te zien dat huizen en straten onderliepen door sterke waterstromen.

Ook in Fiji, dat zo'n 800 kilometer ten noordwesten van de vulkaan ligt, zijn mensen gewaarschuwd om van de kust weg te blijven wegens gevaarlijke golven.

Het agentschap voor nationale noodgevallen in Nieuw-Zeeland, dat ruim 2000 kilometer ten zuiden van Tonga ligt, heeft een deel van de bewoners gewaarschuwd voor onvoorspelbare en sterke golven langs de kust.

Nieuw eiland

De Hunga Tonga-Hunga Ha'apai ligt zo'n 65 kilometer ten noorden van de hoofdstad van Tonga, Nuku'alofa. Het gestolde lava van andere uitbarstingen in de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat de rand van de krater gedeeltelijk boven het wateroppervlak is komen te liggen.

Een foto van de vulkaan uit 2017, vier jaar nadat het nieuwe eiland door de gestolde lava was gevormd:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl