Puinruimers aan het werk in het in brand gestoken stadhuis van Almaty
NOS Nieuws

Dodental onlusten Kazachstan naar 225, kan nog verder oplopen

De onlusten in Kazachstan van vorige week hebben aan zeker 225 mensen het leven gekost, onder wie negentien leden van de oproerpolitie. Dat heeft het Kazachse Openbaar Ministerie bekendgemaakt op basis van een telling bij de mortuaria in het land. Het dodental stond tot vandaag op 164.

Het hoofd van de afdeling strafzaken, Serik Sjalabajev, zei dat het aantal doden nog kan oplopen. Hij zei ook dat op 5 januari 50.000 mensen aan de ongeregeldheden meededen. Die dag werden in heel het land overheidsgebouwen, banken en auto's in brand gestoken. Zondag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat er bij de onlusten meer dan 5000 mensen waren opgepakt.

Na berichten over het mishandelen en martelen van gevangenen heeft president Tokajev de politie opdracht gegeven om misstanden te voorkomen en het OM gevraagd zich soepel op te stellen tegen verdachten die geen ernstige misdrijven hebben begaan.

De ongeregeldheden begonnen op 2 januari met demonstraties tegen een scherpe stijging van de brandstofprijzen. In de dagen daarna groeiden ze uit tot een gewelddadig protest tegen het autoritaire bewind. Het protest werd hard neergeslagen en de oproerpolitie kreeg de opdracht met scherp te schieten op betogers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl