De grens tussen Turkije en Armenië
NOS NieuwsAangepast

Turkije en Armenië zoeken na tientallen jaren toenadering, vandaag overleg

Turkije en Armenië willen hun onderlinge relatie verbeteren. De grens tussen de twee landen is al dertig jaar dicht vanwege conflicten, maar nu is mogelijk een oplossing in zicht. Afgevaardigden van beide landen praten vandaag in Moskou met elkaar over toenadering.

Directe aanleiding voor het sluiten van de grens in 1993 was het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië over Nagorno-Karabach. Die regio hoort sinds 1994 officieel bij Azerbeidzjan, maar wordt zelfstandig bestuurd, gesteund door Armenië. De Azerbeidzjanen worden gesteund door Turkije; de meeste inwoners zijn etnisch verwant aan Turkije.

"In de tweede oorlog in Nagorno-Karabach heeft Turkije Azerbeidzjan gesteund met militaire middelen. Mede daardoor heeft Azerbeidzjan die oorlog kunnen winnen", zegt correspondent Mitra Nazar. Azerbeidzjan en Armenië, twee voormalige Sovjetrepublieken, sloten ruim een jaar geleden een vredesovereenkomst.

Armeense genocide

Een andere kwestie die al decennia tot spanningen tussen Turkije en Armenië leidt, is die van de Armeense genocide. Ruim honderd jaar geleden werden de Armeniërs verdreven uit hun leefgebieden door de autoriteiten van het Ottomaanse Rijk, waar het huidige Turkije deel van uitmaakte. Er werden 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs vermoord. Turkije erkent dat er mensen zijn gedood, maar zegt dat er van volkerenmoord geen sprake was.

Nu lijkt er dus voorzichtig een begin te worden gemaakt om de relatie te normaliseren. Eerst gaan afgevaardigden van beide landen proberen elkaars vertrouwen te winnen en een plan te maken voor de toekomst.

De eerste stappen voor een betere relatie zijn al gezet: er komt weer een vliegverbinding tussen Turkse steden en Jerevan, en ook wordt voor Armenië weer mogelijk om goederen te importeren vanuit Turkije.

Volgens experts wil Turkije met de toenadering tegenwicht bieden aan de rol van Rusland in de Kaukasus en een goede beurt maken bij de Amerikanen. President Erdogan sprak twee maanden geleden nog met president Biden over het conflict met Armenië. Biden zou Erdogan toen hebben aangemoedigd om dit conflict op te lossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl