Volgende week beslist het kabinet of de lockdown wordt verlengd na 14 januari. We moeten er in ieder geval niet op rekenen dat alle maatregelen verdwijnen, zei Marc Bonten van het Outbreak Management Team in Nieuwsuur.
Vrijdag komen hij en de andere experts van het OMT bij elkaar om te praten over een nieuw advies voor het kabinet. "Het is wel heel kort dag om over de afschaffing van alle maatregelen te gaan spreken", zegt Bonten. "Ik denk dat mensen er ook niet te veel hoop op moeten hebben dat dat ons advies zal zijn."
Ik denk dat het OMT zal zeggen: ga in kleine stapjes versoepelen en ga steeds kijken wat er gebeurt. Er is veel onzekerheid.
Maandag besloot het kabinet al wel dat de basisscholen en middelbare scholen volgende week weer open mogen. Die beslissing zal leiden tot meer besmettingen, maar is een acceptabel risico, vindt het OMT. De besmettingscijfers onder jonge kinderen nemen af.
Voor het mbo, hbo en de universiteiten vindt het OMT de risico's bij heropening nog te groot, zegt Bonten. "Bij de leeftijdsgroepen van 18 tot 30 zijn de infecties juist het hoogst. Als je die massaal bij elkaar gaat brengen zou de hele verspreiding een enorme vaart kunnen krijgen."
Kleine stapjes
Voor het openen van andere sectoren is de ruimte heel beperkt, zegt Bonten. "Het is een dun koord waarop gedanst moet worden. Ik denk dat het OMT zal zeggen: ga in kleine stapjes versoepelen en ga steeds kijken wat er gebeurt. Er is veel onzekerheid."
Onzeker is nog altijd hoeveel minder ziekmakend de omikronvariant precies is dan de deltavariant. Bonten: "De schattingen hebben tot nu toe een grote mate van onzekerheid. Wie besmet raakt met omikron heeft volgens cijfers uit Denemarken 30 procent minder kans om in het ziekenhuis terecht te komen, volgens Engelse cijfers 60-70 procent."
"Ook die landen zitten pas een paar weken in de omikrongolf. Dus we kunnen nog niet goed vaststellen hoeveel van de geïnfecteerde mensen op de intensive care terechtkomen."