Mondkapjesplicht voor kinderen vanaf 6 jaar in Frankrijk • Weer vluchten geannuleerd in VS
- Welkom in het coronablog van zaterdag 1 januari
- Wederom zijn veel vluchten in de VS geannuleerd
- In het Franse OV moeten kinderen vanaf 6 jaar oud verplicht een mondkapje op
- Een trainingskamp van Feyenoord in Spanje is geannuleerd vanwege besmettingen
- Meer dan de helft van het personeel van een onderzoekscentrum op Antarctica is besmet
Streep door trainingskamp Feyenoord door coronagevallen
Het trainingskamp van Feyenoord in Spanje is geannuleerd door "meerdere coronagevallen binnen de staf en selectie", aldus de voetbalclub. Hoeveel spelers en stafleden van de Rotterdamse club besmet zijn en om wie het precies gaat, is niet bekendgemaakt.
Wie positief getest is, zit in isolatie. Toch vindt de club het geen goed idee om overmorgen met de rest van de staf en spelers naar Jerez te vliegen. Er bestaat dan een risico op meer besmettingen.
De oefenwedstrijd tegen Club Brugge volgende week zaterdag gaat mogelijk wel door.
Kinderen vanaf 6 jaar moeten mondkapje op in Frans OV
In het Franse openbaar vervoer, in taxi's en op luchthavens en stations moeten kinderen vanaf 6 jaar oud verplicht een mondkapje op. Eerder gold dat alleen nog voor kinderen vanaf 11 jaar. Ook is het na een besluit van de regering tot zeker 23 januari verboden om tijdens binnenlandse reizen te eten of te drinken.
Restaurantgedeeltes van binnenlandse treinen worden gesloten. Een woordvoerder van de Franse spoorwegen zegt tegen de krant Le Soir dat het alleen op internationale treinen (zoals de Thalys en Eurostar) nog toegestaan is om het mondkapje even af te doen voor een versnapering.
Frankrijk heeft te maken met hoge besmettingscijfers. Vrijdag zijn er 232.200 positieve coronatesten geregistreerd, en vandaag ging het totale aantal besmettingen in Frankrijk over de 10 miljoen heen. De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om de vijfde coronagolf af te remmen.
Opnieuw duizenden vluchten geannuleerd in de VS
Zo'n 2400 vluchten in de Verenigde Staten zijn vandaag geannuleerd vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant en noodweer. Ook zijn 1100 vluchten vertraagd en voor morgen zijn nog eens 1600 vluchten geschrapt, meldt trackingwebsite FlightAware.com.
Sinds Kerstavond zijn veel vluchten in de VS niet doorgegaan door de nieuwe coronavariant, het gaat om zeker 12.000 vluchten. Reden voor de annuleringen is een wereldwijd personeelstekort in de luchtvaartsector door ziekmeldingen van werknemers.
In de staten Ohio en Tennessee wordt dit weekend rekening gehouden met overlast door veel regenval en hevige onweersbuien. In het Midwesten wordt daarnaast veel kou en sneeuwval voorspeld, meldt CNN.
Meer dan helft personeel onderzoekscentrum op Antarctica besmet
In het Belgische onderzoekscentrum Prinses Elisabeth op Antarctica zijn 16 van de 25 personeelsleden besmet met corona. Ondanks de afgelegen locatie en het feit dat alle medewerkers volledig gevaccineerd zijn, waart het virus sinds half december rond. Het is vermoedelijk binnengekomen toen een nieuw team met personeel arriveerde.
De besmette medewerkers hebben milde klachten. "De situatie is niet dramatisch", zei projectleider Joseph Cheek tegen de BBC. "Hoewel het vervelend was om bepaalde personeelsleden in quarantaine te moeten plaatsen, heeft dit ons werk op het station in het algemeen niet significant beïnvloed."
Het besmette personeel is aangeboden om een vlucht naar huis te nemen op 12 januari. Allen hebben gezegd te willen blijven zodat ze hun werk kunnen voortzetten, verklaart Cheek.
Bekijk hier hoe het onderzoekscentrum eruit ziet:
Groot deel nationaal team Gambia besmet: oefenwedstrijd Afrika Cup afgelast
Een oefenwedstrijd vandaag tussen Gambia en Algerije voor de Afrika Cup in Doha is afgelast. Zestien leden van het nationale voetbalteam van Gambia zijn positief getest op het coronavirus, meldt de Qatar Football Association.
Gambia maakte vandaag bekend dat meer dan de helft van het team niet kon spelen. Alle drie de keepers zijn bovendien niet speelklaar. In de verklaring werd niets gezegd over corona, maar de organisatoren uit Qatar lieten weten dat de wedstrijd is afgelast vanwege "positieve gevallen van covid-19 in het kamp in Gambia".
Op 9 januari begint de Afrika Cup in Kameroen. Het toernooi duurt tot 6 februari. Het is nog onduidelijk hoeveel Gambiaanse spelers vanwege quarantainemaatregelen op 12 januari niet kunnen aantreden in de eerste groepswedstrijd tegen Mauritanië.
Ondanks stijgende aantal besmettingen gaat 'Rose Parade' door
Het Amerikaanse bloemencorso de 'Rose Parade' gaat dit jaar gewoon door nadat het evenement vorig jaar nog werd geannuleerd vanwege corona. De 133e editie wordt gehouden ondanks het stijgende aantal besmettingen in Los Angeles, veroorzaakt door de omikronvariant. Het spektakel is te zien langs de Colorado Boulevard in Pasadena.
De traditionele optocht met praalwagens wordt gevolgd door de Rose Bowl Game, een jaarlijkse football-wedstrijd waarin colleges tegen elkaar strijden. Dit jaar wordt de wedstrijd gespeeld tussen de Ohio State Buckeyes and de Utah Utes.
Bezoekers hadden mazzel: na dagen hevige regen was het vanmorgen droog en zonnig. Duizenden bezoekers kwamen op de parade af, meldt persbureau AP. De autoriteiten hebben gevraagd mondkapjes te dragen.
Kijk hieronder naar beelden van de Rose Parade:
Tientallen leden bemanning cruiseschip besmet
Door coronabesmettingen onder de bemanning moesten zo'n 3000 passagiers van het cruiseschip Aida Nova ongepland hun Oudejaarsavond aan land in Lissabon doorbrengen. In totaal dragen 52 leden van bemanning - die bestaat uit 1353 mensen - het virus bij zich. Niemand van de passagiers is besmet.
Het was oorspronkelijk de planning om vanaf het water een spectaculaire vuurwerkshow te bekijken boven de haven van Funchal op het Atlantische eiland Madeira. Door de keuze om aan land te blijven werd de nieuwjaarsstemming voor sommige passagiers verpest, staat volgens persbureau DPA op de sociale media.
Aida Cruises zegt dat de coronagevallen vroeg werden ontdekt tijdens routinetests. De besmette bemanningsleden zijn aan land ondergebracht in hotels. Ze zitten in isolatie en hebben slechts milde symptomen.
Van de Portugese autoriteiten kreeg het schip toestemming om door te varen. Toch is door Aida Cruises gekozen om in Lissabon te blijven. Een aantal besmette leden van de bemanning kan niet gemist worden tijdens de vaart.
Lange rijen boosterprik Jaarbeurs houden aan
Rond 16.00 uur stonden er nog steeds lange rijen met mensen die hun boosterprik kwamen halen bij de Jaarbeurs Utrecht.
Volgens iemand die in de rij stond, duurde het zeker anderhalf uur voordat boosteraars aan de beurt kwamen. Iemand anders zegt op Twitter dat het wel twee uur duurt. Inmiddels lijkt de rij wel af te nemen.
Vanmorgen stonden er ook al lange rijen. Op sociale media werd veel geklaagd over de lange wachttijden. De GGD regio Utrecht zei vanmorgen in een reactie op Twitter dat er "opstartproblemen" waren en dat er meer personeel onderweg was om de rijen in te korten.
15.667 positieve tests, gemiddeld stijging
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 15.667 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1086 minder dan gisteren.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 13.638 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 10 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
27 covid-patiënten overleden
Bij het RIVM werden 27 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 35 doden per dag, tegen 41 doden per dag een week eerder.
In de onderstaande grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:
Ondanks coronamaatregelen toch veel mensen die nieuwjaarsduik wagen
Georganiseerde nieuwjaarsduiken konden niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen, maar veel mensen gingen tijdens nieuwjaarsdag op eigen houtje het koude water in.
Scheveningen is normaal gesproken de plek waar de meeste mensen zich in het zeewater wagen. Vandaag waren het enkele tientallen. Op Twitter staan berichten van mensen die op andere plekken in het water sprongen.
Met zo'n 13 graden in De Bilt was het prima weer voor een plons. De hoge temperatuur vandaag breekt meerdere warmterecords.
De officiële Nieuwjaarsduik bij Egmond aan Zee is afgelast. Toch waren er enkelen die het mooie weer en de relatief hoge temperaturen aangrepen voor een nieuwjaarsduik:
Laagste aantal coronapatiënten in ziekenhuis sinds 10 november
In de ziekenhuizen ligt het laagste aantal coronapatiënten sinds 10 november. In totaal gaat het om 1660 mensen. Gisteren waren dat er nog 1779.
Op de IC's liggen 472 mensen met corona. Dat is een daling van 22 patiënten ten opzichte van een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van hen worden 13 patiënten in Duitsland op de IC behandeld.
In de ziekenhuizen zijn 133 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 17 nieuwe patiënten bij.
In onderstaande grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld:
Lange rijen bij Jaarbeurs voor boosterprik
Er staan vanochtend lange rijen voor de priklocatie op de Jaarbeurs in Utrecht. Op sociale media klagen mensen over lange wachttijden. De GGD regio Utrecht zegt in een reactie op Twitter dat er vanochtend "opstartproblemen" waren en dat er nu meer personeel onderweg is om de rijen in te korten.
Britse gezondheidsminister: nieuwe maatregelen alleen als laatste redmiddel
De Britse minister Javid van Volksgezondheid zegt dat nieuwe maatregelen in Engeland om de toename van het aantal coronabesmettingen te temperen alleen als "laatste redmiddel" worden ingezet. Javid wijst erop dat de bezetting op de IC-afdelingen stabiel blijft, hoewel het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt.
Gisteren werden bijna 190.000 nieuwe besmettingen geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk. In Schotland, Wales en Noord-Ierland zijn wel al strengere maatregelen ingevoerd, zoals een beperkte groepsgrootte en afstandsregels binnen de horeca.
Engeland, dat goed is voor zo'n 80 procent van de Britse populatie, heeft geen nieuwe restricties afgekondigd. "Het inperken van onze vrijheid moet een absoluut laatste redmiddel zijn en het volk verwacht terecht van ons dat we alles doen wat in onze macht ligt om dat te vermijden", zegt Javid tegen de krant Daily Mail. "Ik vind echt dat we onszelf de beste kans moeten geven om met het virus te leven zonder strikte maatregelen in de toekomst."
Javid verwacht wel dat er binnenkort door het hoge aantal nieuwe besmettingen en de tijd die tussen besmetting en ziekenhuisopname zit, een groot beroep op de zorg wordt gedaan. "Het is onvermijdelijk dat we de komende maand nog steeds een grote toename zullen zien van mensen die zorg nodig hebben. Dit zal waarschijnlijk de vermogens van de nationale gezondheidszorg nog meer op de proef stellen dan in een normale winter." De minister roept de Britten op om zich regelmatig te testen en zich te laten prikken.
Lintjes voor Britse corona-adviseurs
In Groot-Brittannië zijn bij de jaarlijkse lintjesregen wetenschappers die betrokken zijn bij de bestrijding van de coronapandemie geëerd met een ridderorde.
De medische adviseurs voor Engeland, Schotland en Wales - Chris Whitty, Gregor Smith en Frank Atherton - zijn geridderd. Ook de Engelse adviseur Jonathan Van-Tam kreeg de riddertitel. Zijn collega Jenny Harries kreeg de titel 'Dame', de vrouwelijke tegenhanger van de ridderorde.
Patrick Vallance, de belangrijkste wetenschappelijke corona-adviseur van de regering, was al eerder geridderd en werd nu benoemd tot 'Knight Commander Of The Order Of The Bath'.
Ook mensen die betrokken zijn bij de productie van vaccins kregen een titel. Dat zijn Rod MacKenzie, hoofd ontwikkeling bij Pfizer, zijn collega Melanie Ivarsson van Moderna en BioNtech-bestuurslid Sean Marrett.
Scholen bezorgd over schoolsluiting
Zestig middelbare scholen uit met name Amsterdam en Rotterdam hebben het kabinet een brandbrief gestuurd over de gedwongen schoolsluiting. "Wij maken ons heel erg zorgen als de schoolsluiting gehandhaafd blijft na de vakantie", zei Yolande de Beer, directeur van de Rotterdamse scholengroep L.M.C. in het NOS Radio 1 Journaal.
Bovenbouwleerlingen zijn volgens haar vaak neerslachtig en apathisch en vragen zich af of ze hun achterstand ooit nog kunnen inhalen. Ook de leraren worden er volgens De Beer moedeloos van. "Het wordt steeds lastiger om leerlingen te motiveren om zich te blijven inzetten."
Eerste twintigers aan de beurt voor boosterprik
De eerste twintigers kunnen een afspraak maken voor een boosterprik. Mensen geboren in 1991 en 1992 mogen sinds 11.00 uur online een afspraak maken, meldt demissionair minister De Jonge op Twitter. Een deel van deze mensen is nu nog 29 en viert dit jaar de dertigste verjaardag.
Volgens de meest recente cijfers zijn er 3.864.711 boosters en derde prikken gezet. Daarmee heeft 24,1% van de bevolking van 18 jaar een volledige vaccinatie en een boosterprik gehad.
Kim Jong-un: 'Bestrijden pandemie is topprioriteit'
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft het bestrijden van de pandemie een van de hoofddoelen voor het komende jaar genoemd. Hij sprak aan het einde van een belangrijke vergadering van de regeringspartij, die samenvalt met het feit dat hij tien jaar aan de macht is in het land.
"Het is het belangrijkste werk dat krachtig moet worden uitgevoerd. Lichte laksheid wordt niet getolereerd", citeert het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA Kim Jong-un. Doordat Noord-Korea vanwege corona de grenzen sloot, kampt het met voedseltekorten. De grens is sinds januari 2020 gesloten om verspreiding vanuit China tegen te gaan.
Kim Jong-un erkende de "slechte situatie" van het afgelopen jaar en noemde "het oplossen van het voedsel-, kleding- en huisvestingsprobleem voor de mensen" een grote prioriteit.
Kim Jong-un zei vorig jaar zomer ook al dat er flinke voedseltekorten zijn in het land. In een dictatuur waar negatieve berichten nauwelijks naar buiten worden gebracht was dat opmerkelijk.
Australië begint nieuwe jaar met besmettingsrecords
Australië is het nieuwe jaar begonnen met een recordaantal coronabesmettingen. In de dichtstbevolkte staat New South Wales werden 22.577 nieuwe besmettingen geregistreerd. De staat Victoria, de kleinste van het Australische vasteland, kwam op 7442 nieuwe besmettingen. Voor beide staten betekent dat het hoogste aantal geregistreerde besmettingen op één dag, meldt Reuters.
In New South Wales is in een week tijd het aantal opgenomen coronapatiënten in ziekenhuizen verdubbeld en het totale aantal coronagevallen verdrievoudigd. Omdat de ziekenhuizen kampen met personeelstekorten, gelden er soepelere quarantaineregels voor zorgpersoneel dat in contact is geweest met iemand die is besmet. Deze zorgmedewerkers hoeven niet meer in quarantaine als hun aanwezigheid op de werkplek als 'essentieel' wordt beschouwd.
Overal in het land, behalve in de deelstaat West-Australië, is door de autoriteiten besloten om 'met het virus te leven', nadat er een hoge vaccinatiegraad was bereikt. Door versoepelingen van de maatregelen ging het aantal besmettingen weer omhoog.
Legobeeld André Hazes duikt op in Friesland: aandacht voor coronatijd
Het Legobeeld van André Hazes dat begin deze week van zijn vaste plek op de Dam in Amsterdam verdween, is opgedoken in het Friese Oldeberkoop. Het gaat zoals verwacht om een stunt. De Geitefok, de plaatselijke oudejaarsvereniging van Oldeberkoop, zegt het beeld te hebben ontvreemd.
Op Facebook schrijft De Geitefok met de actie aandacht te willen vragen voor de zware coronatijd die Nederland al twee jaar in zijn greep houdt. Waarschijnlijk wordt het beeld weer teruggebracht naar de Dam.
Welkom
Goedemorgen en welkom in een nieuw liveblog met het laatste nieuws over corona. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.