'Europa kampt met zwaarste vogelgriepuitbraak ooit'
Europa kampt met de zwaarste vogelgriepuitbraak ooit, meldt het Duitse Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI), dat onder het ministerie van Voedsel, Landbouw en Consumentenbescherming valt. Dagelijks komen er nieuwe gevallen bij, zowel bij wilde vogels als bij pluimveebedrijven.
"Er is geen einde in zicht", stellen de onderzoekers. Het virus wordt momenteel in heel Europa aangetroffen, "van Finland tot de Faeröer-eilanden en van Ierland en Rusland tot Portugal".
Sinds begin oktober werden in Europa volgens het FLI 675 besmettingen bij wilde dieren gemeld en 534 gevallen bij pluimveehouderijen. In Duitsland ging het om 394 besmettingen bij wilde vogels en 46 uitbraken bij pluimveebedrijven.
In Israël zijn duizenden kraanvogels bezweken aan de vogelgriep:
In Nederland is sinds eind oktober een landelijke ophok- en afschermplicht van kracht vanwege de vogelgriep. Die werd ingesteld na een uitbraak op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde. Bij meerdere bedrijven werden sindsdien vogels geruimd. Zo werden vorige week maandag drie pluimveebedrijven geruimd in Limburg.
Twee weken geleden werden onder meer langs de kust van Schiermonnikoog tientallen dode kanoeten en andere vogels gevonden. Na onderzoek bleek dat de dieren waren besmet met vogelgriep.
Kees de Jong, voorzitter van de vakgroep pluimvee van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland laat in een reactie op het Duitse onderzoek aan het ANP weten dat zou moeten worden nagedacht over andere oplossingen dan het almaar ruimen van pluimvee op het moment dat het virus ergens in een stal opduikt. Volgens hem zou een vaccin soelaas kunnen bieden.