Een klein deel van de dode vogels die gevonden werden op Schiermonnikoog
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Strand van Schiermonnikoog ligt vol met dode kanoeten

Op Schiermonnikoog zijn de afgelopen dagen grote aantallen dode kanoeten gevonden. Het zou gaan om vele honderden exemplaren.

"Het strand ligt er vol mee", zegt Pim Lollinga van Faunavisie Wildcare in Westernieland tegen RTV Noord.

Op de onderzoektafel in het opvangcentrum liggen 26 dode kanoeten, een scholekster en een wulp. "Al deze vogels lagen op een ongeveer dertig vierkante meter, dicht bij de veerdam. Ik heb gevraagd om ze te verzamelen zodat ze onderzocht kunnen worden."

Lollinga durft "met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" te zeggen dat de sterfte veroorzaakt wordt door de vogelgriep. "Ik zie het aan de verschijnselen. Slingeren met het kopje, trillen, de oogjes gaan open en dicht, het is heel zielig om te zien. Euthanasie is dan eigenlijk nog de enige manier om het vogeltje te helpen."

Dode vogels op Schiermonnikoog

Risicovogels voor vogelgriep zijn hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en steltlopers (zoals de kanoet). Of het ook in dit geval echt om vogelgriep gaat wordt pas bekend na bloedonderzoek bij de gevonden vogels. De door Lollinga verzamelde vogels gaan daarom vandaag naar het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht.

Vogelgriep in Den Ham

Het zou geen verrassing zijn als het inderdaad om vogelgriep gaat. Sinds half oktober zijn er al een kwart miljoen pluimveedieren gedood vanwege uitbraken van vogelgriep.

Vanochtend gebeurde dat in Den Ham in Overijssel. Daar werden alle 80.000 kippen geruimd nadat er op het bedrijf vogelgriep was vastgesteld. Voor 29 pluimveebedrijven in de omgeving geldt per direct een vervoersverbod.

Advertentie via Ster.nl